MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » Nusret 99 yıl sonra aynı rotada
Nusret 99 yıl sonra aynı rotada

Çanakkale Boğazı’na döktüğü mayınlarla deniz savaşlarının kaderini değiştiren TCG Nusret gemisi, 99 yıl önceki rotasını izleyerek mayın döktüğü hatta bu kez çelenk bıraktı.

Çanakkale şehitleri, Şehitler Abidesi’nde yapılan törenle anıldı. TCG Nusret gemisinin 8 Mart 1915 tarihinde Erenköy koyu Liman mevkiinde sahile paralel döktüğü 26 mayınla tarihin akışını değiştirmede üstlendiği rolü bir kez daha hatırlatmak için anma töreni gerçekleştirildi. Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı yüzer iskelesinde bağlı olan Nusret mayın gemisi, sabah 06.00’da mayın dökülen hatta doğru yol aldı. Seyir sırasında Çanakkale Savaşları ve Nusret mayın gemisinin kahramanlığını anlatan film gösterildi. Saat 07.10’da 99 yıl önce mayınların dökülmeye başladığı mevkiye gelinerek tören yapıldı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, 99 yıl önce mayın bırakılan noktaya iki çelenk bıraktı.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, “Nusret, Çanakkale Savaşlarında çok büyük bir görev üstlendi. Burada dökmüş olduğu mayınlarla birkaç dakikalık sürelerle koca zırhlıların battığı bir işlem gerçekleştirdi. Bugün bunu sembolize eden bir etkinliği burada komutanlarımızla, ilimizdeki diğer yönetici arkadaşlarımızla gerçekleştirdik” dedi.

“İLK AKLA GELEN GEMİDİR”

Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, “Çanakkale Deniz Zaferi, Türk milletinin kaderini ve tarihin akışını değiştiren çok önemli bir olaydır. Çanakkale Deniz Zaferi denildiği zaman ilk akla gelen, kahraman Nusret mayın gemisidir. 8 Mart 1915 sabahı Yüzbaşı Hakkı Bey komutasında Erenköy Koyu’nda döktüğü 26 mayın bir anlamda tarihin akışını değiştirmiş ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin elde edilmesine en önemli rol oynamıştır” diye konuştu.

Daha sonra geminin boğaza döşediği mayınlara çarparak batan Ocean, Bouvet, Goliati, Irresistible batıklarının bulunduğu bölgelere intikal yapıldı. Boğazın Ege Denizi girişindeki Çanakkale Şehitler Abidesi önüne gelindiğinde ise selamlama töreni yapıldı. Geminin dahili anons sisteminden, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale Şehitlerine’ şiiri okundu, ardından abideye selam duruldu.

TCG Nusret’in 99 yıl sonra mayın hattına yaptığı seyre Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Enver Aydın, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Deniz Albay Hasan Tunay, terör şehidi Jandarma Kıdemli Başçavuş Ahmet Eryılmaz’ın eşi Tülay Eryılmaz ile Gazi Mesut Candan katıldı.

Etiketler: , ,
📆 08 Mart 2014 Cumartesi 11:51   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR