MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » OKULLAR AÇILDI! PEKİ, ÇOCUĞUNUZUN GÖZÜ OKULA HAZIR MI? ÇOCUKLARDAKİ ‘GÖZ BOZUKLUĞU’ TÜM YAŞAMLARINI ETKİLEYEBİLİR
OKULLAR AÇILDI! PEKİ, ÇOCUĞUNUZUN GÖZÜ OKULA HAZIR MI? ÇOCUKLARDAKİ ‘GÖZ BOZUKLUĞU’ TÜM YAŞAMLARINI ETKİLEYEBİLİR

Çocuğunuzun derslerdeki başarısında göz sağlığının etkisi olabileceğini biliyor musunuz?
Türkiye’de çocukların tespit edilemeyen göz bozuklukları, okul ve sosyal hayatlarında hatta spor aktivitelerinde başarısız olmalarına sebep olabilir. Türkiye’de her üç çocuktan birinin uzak veya yakını görme sorunu olduğunu ifade eden Dünyagöz Pendik’ten Op. Dr. Feride Pınar Doğru, göz bozukluğunun çocukların derslerdeki başarı durumunu olumsuz etkileyebileceğini söylüyor. Çocuklarının görme bozukluğunun farkında olmayan ailelerin, derslerindeki düşük başarı seviyelerini, öğrenme yeteneklerinin düşüklüğüne bağladıklarını ancak bunun iyi görememesinden dolayı kaynaklanabileceğini ifade eden Op. Dr. Feride Pınar Doğru, okul öncesi göz muayenesinin önemiyle ilgili bilgiler paylaşıyor.

Dünyagöz Pendik’ten Op. Dr. Feride Pınar Doğru, Türkiye’de her üç çocuktan birinde uzak veya yakını görme sorununa rastlandığını belirterek, bu durumun çocukların derslerdeki başarı durumunu negatif etkilediğini söyledi.

 

Göz bozukluğunun hafife alınmaması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Feride Pınar Doğru, hastalığın belirtilerinin; çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma, gözde ve başında oluşan ağrılardan dolayı ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumların ortaya çıktığını bildirdi. Çocuklarında bu tür şikâyetler gözlemleyen ebeveynlerin, bir hekime başvurmalarını tavsiye eden Op. Dr. Feride Pınar Doğru, erken konulan teşhis ile gözlük kullanımı yoluyla sürecin kolayca atlatılabildiğini vurguladı.

 
Çocuklarda uzak veya yakın görme sorunlarının derslerdeki tembelliği tetiklediğini anlatan Op. Dr. Feride Pınar Doğru, “Türkiye’de her üç çocuktan birinde göz bozukluğu görülebiliyor. Bu görme bozukluğunun farkında olmayan aileler, çocuklarının derslerdeki düşük başarı seviyelerini,  öğrenme yeteneklerinin düşüklüğü olarak nitelendirebiliyor. Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok, iyi göremediği için derslerinde geri kalabiliyor. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, gözde tembellik oluşabilir ve bu durum ilerleyen yıllarda tedaviyi güçleştirir. İş işten geçmeden aileler duyarlı davranmalı.”  dedi.

 

Okul süresince göz muayenesi şart

 

 

Aileleri, okul öncesi ve süresince çocuklarının göz muayenelerini yaptırmaları konusunda uyaran Op. Dr. Feride Pınar Doğru, aile hikâyesinde göz hastalığı bulunan çocukların göz kontrollerinin daha sık yapılması gerektiğinin altını çizdi. Op. Dr. Feride Pınar Doğru, “Özellikle bebeklik çağından 7-8 yaşlarına kadar geçen süre, hassas periyot denilen bir dönemdir, yani bu süre içinde yapılan tedavilerdeki başarı şansı yüksektir. Bu dönemde çocukların ailece fark edilen bir şikâyeti olmaksızın düzenli muayene edilmesi önemlidir. Yapılacak düzenli muayeneler sonucunda bir veya her iki gözde görme azlığı problemi, buna neden olan hastalıklar ve şaşılık erkenden tespit edilir. 0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için mümkünse doğumdan hemen sonra, yoksa 6-12 aylıkken, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir.” şeklinde açıklamada bulundu.

 

Çocuklarda en sık görülen sorunlar

 

Op. Dr. Feride Pınar Doğru, “Görme bozukluklarının görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artar. Göz tembelliği, Şaşılık, Miyopi, Hipermetropi ve Astigmat çocuklarda en sık görülen sorunlardır. Erken doğan yani prematüre bebeklerin ise problemleri çok daha farklı ve büyük boyutlarda olabiliyor, bu nedenle bebek ve çocuklardaki göz problemlerinin erken tanısı çok büyük önem taşıyor.” dedi.

Çocuklardaki göz hastalıkları ve belirtileri
Göz kayması
Göz kapağı düşüklüğü
Göz yaşarması
Çapaklanma
Şişlik
Bir gözü kapayarak bakma
Çok yakından okuma
TV’yi yakından izleme
Gözlerini kısarak bakma
Okuduğu yeri kaçırma
Okuduğu yeri belirlemek için parmak kullanma
Düşük performans
Baş ağrısı
Sakarca davranış,
Dalgınlık
Başı bir yana eğerek bakma
Sık sık gözleri kaşıma
Bebek 3 aylık olmasına rağmen bakışları odaklayamama
Ailede gözlük kullananlar veya göz hastalığı bulunması durumlarında çocukta göz hastalığı olabileceğini düşünmek gerekir.

Dünyagöz Hastaneler Grubu Hakkında: 1996 yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz, gözün tüm branşlarında ve en gelişmiş teknolojilerle sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara çözüm getiriyor. Ülkemizde branş hastaneciliği ile yeni bir dönem başlatan Dünyagöz Hastaneler Grubu, günde 8.000 poliklinik ve 1.000 ameliyat kapasitesiyle yurt içi ve yurt dışında toplam 25 ayrı noktada ilkeli sağlık hizmeti veriyor. Dünyagöz; sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, öğretim üyesi ve uzman doktorlardan oluşan 300 kişilik deneyimli medikal kadrosu, 2500’e yakın personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla kısa sürede dünyanın sayılı merkezleri arasında yerini aldı. Türkiye çapında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit, Adana, Samsun, Tekirdağ, Bursa, Konya, Sakarya ve Gaziantep’te olmak üzere 11 ayrı ilde 20 şube ve yurt dışında Almanya’nın Frankfurt ve Köln, Gürcintan’ın Tiflis, Azerbaycan’ın Bakü ve Hollanda’nın Amsterdam şehirlerinde olmak üzere 5 ayrı noktada hizmet veren Dünyagöz Hastaneler Grubu, Türkiye’nin Avrupa’daki ilk ve en büyük yatırımını Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirdi. Yatırımlarına aynı hızla devam edecek olup 2017’de İzmir’deki yeni merkez ile birlikte daha geniş bir coğrafyaya yayılmayı hedefleyen grup, Türkiye’de sağlık turizminin öncülüğünü üstlenerek dünyanın 107 ayrı yabancı ülkesinden yılda yaklaşık 96 bin hastaya hizmet veriyor

 

Galeri
📆 07 Şubat 2017 Salı 12:37   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR