MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » Orta Afrika’dan yükselen çığlık; “Sesimizi duyun!”
Orta Afrika’dan yükselen çığlık; “Sesimizi duyun!”

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Müslümanlara yönelik etnik kıyım yoğun bir şekilde sürüyor. Özellikle saldırıların yoğun olarak yaşandığı Bangui’de yaşama tutunmaya çalışan Müslüman halk dünya kamuoyuna seslerini duyurmaya çalışıyor. Geçiş hükümetinin yönettiği ülkede çatışmaların artması ile hükümet, SMS gönderimini bile yasakladı. Acil yardım hatlarını da etkileyen yasak pek çok sivili zor durumda bırakıyor.

 
Tarihin en vahşi katliamlarından birinin yapıldığı Orta Afrika Cumhuriyeti’nde insanlık krizi sürüyor. Müslümanlara yönelik soykırımın sürdüğü ülkede 700 bin kişi ülke içinde, 400 bin kişi ise Kamerun, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kongo gibi ülkelere sığındı. Müslümanlar açlık ve sefaletin yanı sıra sağlık problemleriyle de mücadele ediyor.

Orta Afrikalı Müslümanlar seslerini duyuramadıklarını ifade ediyor. Türkiye’den inceleme için giden ekiplere bölgenin yerlileri tarafından onlarca dilekçe ve mektup iletti. Ayrıca bölgede eğitim gören ama artık okullarına gidemeyen onlarca öğrenci de sosyal medya üzerinden dünyaya seslerini duyurmaya çabalıyor.

orta-afrika-2

Doktor yok, gıda yok, okul yok…

Bangui Merkez Cami Müslümanlar Birliği, anti-balaka örgütünden zulüm gören kişiler için acil ihtiyaç listesi yayınlandı. Listede kalıcı bir dispanser, farklı branşlarda uzman hekimlerin periyodik bölge ziyaretleri, hijyen problemlerinin düzeltilmesi için temiz su temini ve genel hayat şartlarının iyileştirilmesi gibi ihtiyaçlar yer aldı. Ramazan boyunca gıda isteğinin de yer aldığı listede Müslüman çocukların neredeyse mahrum bırakıldığı eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için gerekli bursların sağlanması da talep edildi.

orta-afrika-3

“Gençlerin geleceğinden endişeliyiz”

Abdoul-Aziz Sali – Öğrenci Temsilcisi; “Ekte, sizler için Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki Müslüman toplumunun tamamıyla beraber zulümlere maruz kalan Müslüman öğrencilerinin listesini gönderiyoruz. Orta Afrika’da öğrenciler durmaksızın katlediliyor. Yollar güvenli değil. Fişlemeler yapılıyor. Irk ayrımcılığı mevcut. Biz Orta Afrikalı Müslüman öğrenciler sizden gıda, sağlık ve malzeme yardımı talep ediyoruz. Aynı zamanda, eğitim konusunda uluslararası burslardan yararlanmak ve böylece ülkemizde eğitim kalitesini yükselterek müreffeh bir ülke inşa etmek istiyoruz”

 

“Bu ülkenin annesisiniz, izin verin evlerimize dönelim”

Bangui Camii halkından Geçiş Hükümeti Başkanı Catherine Samba Panza’ya yazılan mektupta ise “Sayın başkan, geçici hükümetin başkanı olarak, ülkenin annesi konumundasınız. Bu nedenle sizin politik anlamda bizlere yardım etmenizi bekliyoruz. Çok zor durumda bulunan vatandaşlarınıza onların önceden yaşadıkları yerlere tekrar dönmelerini sağlayarak yardım edebilirsiniz, çünkü bu kişiler Orta Afrika Cumhuriyeti’nin yerlisi olmayan kişiler tarafından yerlerinden edildiler” ifadelerine yer verildi.

 

Yeryüzü Doktorları, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yerlerinden edilmiş sivillere tıbbi yardım götürmek için bir kampanya başlattı. “Yardım istemek için uzanmış bir eli de siz tutun” diyen Yeryüzü Doktorları ülkede 5 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu ifade ediyor.

Galeri
Etiketler:
📆 07 Haziran 2014 Cumartesi 11:44   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR