Türk Halk Müziği yorumcusu, besteci, bas bariton ve şair Ruhi Su, ölümünün 31. yılında Kartal Belediyesi’nin düzenleyeceği etkinlikle anılacak.
Kartal Belediyesi, özellikle 1978’den sonra ürettiği eserlerle Türk Halk Müziği’nin yaygınlaşmasına büyük katkıda bulunan ve Zülfü Livaneli, Rahmi Saltuk ve Sümeyra Çakır gibi birçok sanatçıyı önemli ölçüde etkileyen Ruhi Su’yu anmak için 24 Eylül Cumartesi günü Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde bir anma gecesi düzenleyecek. Ruhi Su tutkunlarının ücretsiz katılabileceği anma gecesi, saat 20.30’da ‘Ruhi Su Belgeseli’nin gösterimiyle başlayacak. Saat 20.50’de Ruhi Su Dostlar Korosu sahne alacak ve son olarak saat 21.50’de sanatçı Sadık Gürbüz, sahnede türkülerini Ruhi Su için söyleyecek.
Ruhi Su Kimdir?
Mehmet Ruhi Su, 1912 yılında Van’da doğdu. Gençlik yıllarını, yanlarına verildiği yoksul bir aile ve daha sonra da öksüzler yurdunda geçirdi. 1942`de Ankara Devlet Konservatuarı’nın Şan bölümünü bitirdi. Aynı yıllarda sırasıyla Ankara Cebeci İkinci Ortaokulu`nda sonra Hasanoğlan Köy Enstitüsü`nde müzik öğretmenliği yaptı. Cumhurbaşkanlığı Orkestrası’na seçildi, konservatuarın Opera bölümünde de okudu ve daha sonra da Devlet Operası’nda çalıştı. Devlet Operası sanatçısı olarak ‘Bastien Bastienne’, ‘Satılmış Nişanlı’, ‘Madame Butterfly’, ‘Fidelio’, ‘Tosca’, ‘Yarasa’, ‘Aşk İksiri’, ‘Rigoletto’, ‘Figaro’nun Düğünü’, ‘Maskeli Balo’ ve ‘Konsolos’ gibi operalarda rol aldı.
Ruhi Su, 1952-1957 yılları arasında 1951 Türkiye Komünist Partisi (TKP) tevkifatı dolayısı ile hapis yattı. Söylediği türkülerdeki siyasi vurgular yüzünden aleyhinde kampanyalar başlatılan ve işini kaybeden sanatçı, türküleri derleyip, yeniden yorumlama işine kendi başına devam etti. 1975’te Dostlar Korosu’nu kurdu. Ruhi Su, ölümüne kadar 16 tane 45’lik plak, 11 uzunçalar çıkardı.
Bir yanıt yazın