MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Alt Manşet, Kartal, Manşet, Spor » Şaban Yıldırım’ın kamp değerlendirmesi.
Şaban Yıldırım’ın kamp değerlendirmesi.

Yeni sezon hazırlıklarını, Kartal Belediyesinin Nevşehir’deki Kapadokya Kartal Otel’inde sürdüren Kartalspor’un deneyimli teknik direktörü Şaban Yıldırım, yeni sezon çalışmaları ve birçok konuda açıklamalarda bulundu.
Öncelikle kamp bölgesini ve kamp yaptıkları Otel’i değerlendiren Şaban Yıldırım, “Çok güzel ve enteresan” bir bölgede olduklarını söyledi. Yıldırım; “Çok ilginç bir yerdeyiz, çektiği turist sayısına baktığınızda da bunun doğruluğunu anlayabilirsiniz. Oldukça ilginç yeler var, maneviyatı olan yerler var, her açıdan güzel bir yer. Havası biraz sıcak fakat nem olmadığı için sizi terletmiyor ve rahatsız etmiyor.
Kamp yaptığımız Otel’e gelince doğruyu söylemek gerekirse böyle bir yer beklemiyordum. Yeni bir otel olduğu için sorunları daha fazla olan bir yerle karşılaşacağımı sanıyordum. Fakat şuan gayet rahat olduğumuzu söyleyebilirim. Antrenman saatlerini istediğimiz gibi belirleyebiliyoruz, yemek saatleri bize göre ayarlanıyor, yeni bir otel kalabalık değil, odalar rahat. Dolayısıyla otel ve kamp yeri açısından son derece memnuniyet verici bir ortamda çalıştığımızı söyleyebilirim. Hatta ikinci kampımızı da buraya almayı düşündük, planlarımız şuan böyle.
Burada bir memnuniyetimiz var. Başka otellerde kaldığınızda sizinle birlikte birkaç takım daha oluyor, antrenman saatlerinizi istediğiniz gibi planlayamıyorsunuz, onlar bize sıkıntı oluşturuyordu. Burada böyle bir durum söz konusu değil, sanki adeta bize tahsis edilmiş bir kamp yeri ve otel var. Çok memnunuz.”
“Birinci kamp döneminde hedeflerinin fizik olarak hazırlanmak ve oyuncuları tanımak olduğunu ifade eden Yıldırım, bunun için ağır antrenmanlarla hazırlık maçlarını birlikte yürüttüklerini söyledi.”
-Kamp sonunda birçok şeyi yeniden masaya yatıracağız ve gerekli değerlendirmeleri yapacağız.
Biz birinci dönem kampının hedeflerini belirlerken kâğıdımıza şu gibi maddeleri yazdık. Birincisi fizik olarak hazırlanmak, ikincisi oyuncularımızı tanımak. Tabii ki bu ikisini beraber götürmek istediğimiz için bir yandan fiziksel ağır antrenmanlar yapıyoruz, bir yandan hazırlık maçları yaparak oyuncularımızı tanımaya çalışıyoruz. Bu meyanda güçlendirmemiz gereken yerler neresidir onlarla ilgili düşüncelerin de gelişmesini istiyoruz. Benim düşünceme göre kamp şuan hedefine varıyor gibi gözüküyor. Daha önümüzde iki tane hazırlık maçı var, kamp sonunda birçok şeyi yeniden masaya yatıracağız ve gerekli değerlendirmeleri yapacağız.
Gerekirse bazı revizyonlar yapabiliriz, bazı hamleler yapabiliriz ama şu dakika için bunları söylemek çok erken. Birinci etap kampının sonunu bekleyeceğiz, hatta belki İstanbul’da da kısa dönem çalışmamız olacak orada da bu değerlendirmeler sürecek.
“Deneyimli teknik adam ilk iki hazırlık maçını, üzerinde karar vermeleri gereken oyuncularla oynadıklarını belirterek ölçü olmayacağını ifade etti.”
-Hazırlık maçlarında alınan sonuçlar can sıkmış olabilir, paniğe gerek yok.
Bu kamptaki ana hedefimiz fiziksel olarak hazırlanmak. Çok ağır antrenmanlar yapıyoruz ve bu kısımdan kamp boyunca taviz vermedik ve vermemeye de devam edeceğiz. Bu ağır antrenmanlar ve bu ağır antrenmanların yanında oynanan hazırlık maçları çok zor geçer, çokta sürprizlere açık olur. Özellikle bu iki hazırlık maçını bizimle buraya denenmeye gelen ve üzerinde karar vermemiz gereken arkadaşlarla oynamayı planlamıştık. Dolayısıyla bunlar bir ölçü değil, ama yinede oyuncuların özelliklerini görme, takım halinde hareket etmede sorunlar yaşandı ama bireysel özellikleri görme açısından faydalı oldu ve bu hazırlık maçları ve antrenmanlar doğrultusunda bazı kararlar aldık.
Bundan sonraki ikinci kamp döneminde daha fazla taktik antrenmanı gerçekleştireceğiz, antrenmanların fiziksel dozajı biraz daha düşecek. Birde şunu atlamamak gerekiyor, hazırlık döneminde bir hafta bile çok fark yaratır. Son oynadığımız Gürcü takımının ligleri başlamak üzere, topa daha iyi sahip olabiliyorlar, koordinasyonları daha iyi, biz mesela gidemiyoruz, çocukların üzerinde yüklemelerden kaynaklı ağırlık var. Ondan önce oynadığımız Erzincan takımının ligi bizden erken başladığı için onlarda bizden öndeler. Skoru duyunca insanların biraz canı sıkılıyor olabilir ama paniğe gerek yok. Bizim için önemli olan antrenman hedefimizi tutturmak.
Kampımız şuanda çok verimli geçiyor onu rahatlıkla söyleyebilirim, oyuncularımız son derece iyi çalışıyorlar, hepsi son derece uyumlu ve iyi niyetliler. Zaten çoğu altyapıda beraber oynamışlar o yüzden keyifli bir ortamımız var.
“Mevcut kadroda eksik bölgelerin neresi olduğunu aktaran Yıldırım, konuşma arasında kimsenin forma garantisi olmadığını belirtti.”
-Forma garantisi yok, santrafor mevkiinde adet olarak eksiğimiz var

Şuan Santrafor mevkiinde sayısal eksikliğimiz var. Kadromuzda mevcut 3 tane santraforumuz bulunmakta.

Bir tanesi genç Yasin, diğeri Ersel, bir diğeri de Kaptan Burak. Bir defa bu mevkii ye öncelikle adet olarak girdi yapmamız gerekiyor. Bizim anlayışımızda şöyle bir şey var, “kimsenin forma garantisi yok” Çok sürpriz isimler çıkıp oynayabiliyorlar. Şuan bende kimin oynayacağını bilemiyorum, elbette bir yerden başlıyoruz ama nasıl bir takım çıkacağını bilmiyorum. Benimde ön gördüğüm tahmin ettiğimin dışında şeyler olabiliyor. Zaten benim görevimde bunun çıkmasına engel olmamak, yani çıkıyorsa çıkmalıdır. Benim bir takım ön yargılarla bunun önüne geçmemem gerekiyor.
Örneğin genç Yasin oynayacaksa oynamalıdır, yada hiç tahmin etmediğimiz bir oyuncumuz oynayacaksa oynamalıdır. Daha önce çalıştığım takımlarda böyle şeyler olmuştur, sürpriz oyuncular çıkıp oynamıştır. Onların önünü mümkün mertebe kesmememiz gerekiyor, inşallah burada da kesmem, inşallah bir takım saçma sapan düşüncelerle çocukların önüne geçmemiş olurum.
“Düşüncesinde oyunu dikine, derinlemesine oynayan, iyi savunma yapan kanatları iyi kullanan, gerektiğinde topa sahip olmasını bilen bir takım olduğunu söyleyen Şaban Yıldırım, oyuncularda keşfedeceği yeteneklerin kendisini farklı oyun anlayışına yönlendirebileceğini de sözlerine ekledi.”
-Takımın oyununu keşfetmek, takımın oyuncularını bulmak, taşları bulmak ve o taşlarla beraber o oyunu bulabilmek benim için keşiftir.
Oyun anlayışımızı oyuncu kadromuzla keşfetmeye çalışıyoruz. Tabi ki biz oyunculardan bir şeyler istiyoruz ama bir süre sonra bir bakıyoruz oyuncu kalitesi, yetenekleri ve yönlendirmesiyle başta düşündüğümüzün dışında bir oyun anlayışı çıkabiliyor. Bir anlamda keşif oluyor.
Şuan düşüncemde dikine derinlemesine oynayan, iyi savunma yapan, gerektiğinde tabi ki topa sahip olabilen bir takım var. Kenarları daha fazla kullanan, doğru bir şekilde ceza sahasında bulunan, ceza sahası çevresine doğru bir şekilde dağılan bir oyun anlayışını gerçekleştirebilen bir takım istiyoruz.
Futbol’un belli prensipleri var, o prensipleri oynayan bir takım olmak istiyoruz. Doğrular dünyanın her yerinde aynıdır, bugün Çin’e de gitseniz, Avrupa’nın herhangi bir yerinede gitseniz futbolla ilgili olan herkes bunların doğru olduğunu söyler ve orada uygulamaya çalışılır.
Tabii ki her teknik adamın bir oyun yorumu vardır, bizim oyun yorumumuzda az önce bahsettiğim gibi daha fazla dikine oynamak isteyen, kenarları fazla kullanmaya çalışan, az gol yiyen bir takım istiyoruz.
Elbette ben bunları düşünürken, takımın oyununu keşfetmek, takımın oyuncularını bulmak, taşları bulmak ve o taşlarla beraber o oyunu bulabilmek benim için keşiftir, o kendi kendine akan bir şeydir bir yandan kontrol var fakat o yönünü de serbest bırakıyorum. Yani kafamda bir oyun şablonu var ama oyuncu grubu şuanda hangi oyunu oynayacak onu bilemiyorum. İkinci kampta bu şekillenmiş olur.
Şuan bir oyun sistemi, oyun şablonu yerleştirmek hemen olacak bir şey değil. Takım oluşurken bir Kaos dönemi dedikleri bir dönem vardır. Çocuklar şuan bizim istediklerimizi yapmaya çalışıyorlar, tam olarak yapabiliyorlar mı? tabii ki yapamıyorlar. Zaten yapsalar son derece şaşırıcı bir durum olmuş olur. “Nasıl yani!” 10-15 günde mükemmel bir takım!! Böyle bir beklentimiz zaten yok. Aşama aşama, derece derece gidiyoruz, bizim biraz daha zamana ihtiyacımız var.

“Hedefini büyük tutarak lige giren takım sayısının Beyaz Grupta daha fazla olduğunu aktaran Yıldırım, çekişmeli bir lig olacağının altını çizdi.”
-Kâğıt üzerinde güçlü takımların olduğu bir gruptayız ama sürprizler çıkabilir.
Bulunduğumuz Beyaz grup iddialı takımların daha fazla olduğu bir grup gibi gözüküyor. Geçen sezonda yine bir grup daha ağır basıyordu ve bu grup yine beyaz gruptu. Sezon başında ve kağıt üzerinde iddialı takımlar aynı gruba düşmüştü, bu sezonda sanki öyle bir durum var. Beyaz grup, iddialı takım sayısını ve hedefini büyük tutarak lige giren takım sayısını daha fazla içinde barındırıyor.
Çekişmeli bir lig olacak, ama lig başladıktan sonra ligin akışı nasıl gelişir bilemiyorum. Bazen beklendiği gibi olmayabiliyor, çok büyük beklentiler ve umutlarla sezona başlayan takımlar beklentilerinin çok altında kalabiliyorlar. Ayrıca sürpriz takımlarda çıkabilir, dolayısıyla şimdiden çok fazla yorum yapmak bana doğru gelmiyor, ama kağıt üzerinde güçlü takımlar var mı? evet var. Bizde tabii ki bu durumu değerlendirmeliyiz ve değerlendiriyoruz da.
“Fikstürü de değerlendiren Yıldırım, reddedeceği bir fikstür olmadığını söyledi.”
-Hedefimiz şampiyonluksa bunu bilek her maçımızı oynamalıyız.
Bu fikstür reddedeceğim bir fikstür değil. Kolay takım tabii ki yok, hele hele ilk maçlar oldukça zordur. Belki ilk maçı deplasmanda oynamak az bir farkla da olsa iyi olabilir. Reddetmediğim bir fikstür olduğunu söyleyebilirim ama dediğim gibi her takım, her maç zordur. Eğer hedefimiz şampiyonluksa bunu bilerek her maçımızı oynamalıyız.
“Şaban Yıldırım son olarak Kartalspor’u tercih etmesinin nedenlerini, ekip çalışmasına verdiği önemi aktardı.”
-Mazeret üretmek yok, Şikayet etmek yok, Devamlı sorun çözmek var.
Kartalspor’da benim inandığım bir yapı var. İnşallah bu yapı üst tarafa eşik atlar ve üst tarafta kalır. İyi bir altyapısı var, camianın üzerine titrediği bir oyuncu jenerasyonu var. Bu jenerasyonla beraber inşallah iyi şeyler olacağını umuyorum, o ümitle buradayım onu söyleyebilirim. Bizim başka bir kulübü değil de Kartalspor’u tercih etmemizin en önemli nedenlerinden biriside budur.
Belki şöyle düşünenler olabilir, “Ya işte transfer yok, geçen sezondan birçok oyuncu ayrıldı” falan, bu tabii ki risk taşıyor ama çok enteresan bir takım ortaya çıkabilir ve üst üste sürdürülebilir başarılar elde edebilen bir takım olabilir. Bu oyuncu grubuyla ilgili olarak benim bu yönde ümidim var. O umutla buradayım, çünkü ben Sakarya da bunu uzun vade de yapmak istemiştim ama bazı engeller çıktı orada olmadı. Hatta şampiyonluk da geldi fakat daha sonrasında bazı yönetim sıkıntılarından kaynaklanan nedenlerden dolayı sürdürülebilir olmadı. İnşallah burada olur diye düşünüyorum ve umuyorum.
O yüzden hiç telaşlanmaya gerek yok. Biz ne yaptığımızı bildiğimizi sanıyoruz, ayaklarımız yere basıyor. Tabii ki risk var 10-15 tane oyuncu alsanız da risk var, geçen sezon bir takımın, duyumlarımıza göre 12-13 milyon lira harcayarak Play-Off’a zor girdiğini gördük.
Biz verilen imkanlar çerçevesinde yenilikleri oyuncularımıza sunmaya çalışıyoruz, daha fazla şeylerde sunmak istedik ama ekonomik olarak müsait değildik. Ama sorun değil, o olmaz diğeri olur. Biz mazeretle çalışan bir ekip değiliz, şartları bilerek görevi kabul etmişsek biz o görevi sonuçlandırmak için nasıl çözümler üretiriz sürekli ona odaklanmaya çalışıyoruz, bizim sloganımız gibidir  “Mazeret üretmek yok, Şikayet etmek yok, Devamlı sorun çözmek var.” Biz buradaki sorunları az çok bilerek geldik, avantajlarımızı bilerek geldik ve dolayısıyla eğer bu takım başarısız olursa en başta bu ekibin lideri olarak sorun bendedir.
Ama başarırsak kesinlikle bende değildir, hepimizindir. Çünkü herkes burada emek veriyor, herkesin payı var. Bazıları daha kritik pozisyonda duruyor olabilirler ama başarıda herkesin rolü var, başarısızlıkta ise geminin kaptanı dümeni yanlış kırarak gemiyi karaya oturtabilir, çünkü dümendedir çok kritik bir yerdedir. Gemi yolunda sağ salim gidiyorsa sadece kaptana verilemez o, aşağıda çalışan makinistler, kazana kömür atanlar, rota çizenler gemide ne kadar çalışan varsa onların hepsinin payı vardır başarıda ve onların hepsine bu hakkı vermek gerekir. O bakımından biz ekip çalışmasına inanıyoruz, şuanda iyi bir uyumumuz var inşallah bu devam edecektir.
Kartalspor teknik direktörü Şaban Yıldırım konuşmasının sonunda “Bizim için sezonu kazanmak önemli, biz sezonu kazanmak istiyoruz. Onun için inşallah bütün çalışmalarımız sabırlı bir şekilde, aşama aşama, kısım kısım devam edecek. Nerede olduğumuzu biliyoruz inşallah sezonu tekrardan lige dönmüş bir şekilde tamamlarız.” dedi.

📆 03 Ağustos 2013 Cumartesi 15:58   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR