Sağlıklı Yaşam Koçu Arzu Karabulut, “Spora başlama düşüncenizi artık faaliyete geçirmek istiyorsanız, öncelikle bu alanda uzman bir kişiye danışmanız gerekir. Böylece ihtiyacınız olan kişisel egzersiz programınız oluşturulacaktır. Egzersiz yapacak kişinin yaşı, cinsiyeti, fiziksel, sosyal ve psikolojik durumu ele alınarak, kişiye en uygun spor programı oluşturulmaktadır” dedi.
Sağlıklı Yaşam Koçu Arzu Karabulut, spora başlamadan önce nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.
FİZİKSEL VE ZİHİNSEL RAHATLAMANIN EN ETKİLİ YOLU ’SPOR’
İdeal kiloya sağlıklı bir şekilde kavuşmanın yanı sıra yorgunluk ve stres faktöründen kurtulmanın sırrını da açıklayan Sağlıklı Yaşam Koçu Arzu Karabulut, fiziksel ve zihinsel rahatlamanın en etkili yolunun spor olduğunu söyledi.
Spora başlamadan önce kişinin fiziksel ve zihinsel kapasitesine bağlı olarak dikkat etmesi gerektiğini de ifade eden Karabulut, “Spora başlama düşüncenizi artık faaliyete geçirmek istiyorsanız, öncelikle bu alanda uzman bir kişiye danışmanız gerekir. Böylece ihtiyacınız olan kişisel egzersiz programınız oluşturulacaktır. Egzersiz yapacak kişinin yaşı, cinsiyeti, fiziksel, sosyal ve psikolojik durumu ele alınarak, kişiye en uygun spor programı oluşturulmaktadır. Ancak kişinin sporun geçici bir kilo verme çalışmaları olmadığını, hayatı boyunca vücut sağlığını korumak için yapması gereken bir aktivite olduğunu bilmesi gerekir. Bu nedenle spora başlarken kişinin önce bu bilince kavuşması ve yukarıdaki fiziksel ve biyolojik faktörler baz alınarak doğru spor programına başlaması önerilmektedir” ifadelerini kullandı.
“SPOR YAPARKEN HEDEF KOYULMALIDIR”
Spor yaparken hedef koyulması gerektiğini de dile getiren Karabulut, “Spor ve egzersizlere başlayacak bireylerin hedefleri göz önünde bulundurularak, yapılacak spor ve egzersiz tipinin belirlenmesi gerekir. Kişinin hedefleri doğrultusunda spor yoğunluğu, süresi, sıklığı ve kademeli bir şekilde artışını kapsadığı bir çizelge programına ihtiyaç vardır. Ayrıca kişiye yapılan test sonuçlarına göre vücut yağ kitlesinin normal düzeylerin üstünde olması halinde, vücudun tüm kas grubunun çalışmasına yönelik ve kan dolaşım hızını kontrol eden kardiyo tipi egzersiz çalışması daha doğru olacaktır. Eğer kişi yalnızca kilo verme yerine vücut geliştirme programına da dahil olmak istiyorsa, çeşitli spor ekipmanlarından da yararlanabilir. Bu çalışma tipi kasların çalışmasını desteklerken, vücuttaki fazla yağ depolarının yakılmasını ve kilo vermeden kaynaklanan deri sarkmalarını büyük oranda engellemektedir” açıklamalarında bulundu.
“EGZERSİZ PLANINI OLUŞTURMALISINIZ”
Spor yaparken egzersiz planlarına da dikkat çeken Sağlıklı Yaşam Koçu Arzu Karabulut, “Spora başlamadan önce ulaşmak istediğiniz hedef noktasını belirledikten sonra, egzersiz planınızı oluşturmanız ve sadık kalmanız gerekir. Egzersiz planınızı oluştururken dikkat etmeniz gerekenler ise hedefe yönelik kardiyo ya da rezistans tipi egzersiz programı yapılabilir. Vücudun büyük kas gruplarını harekete geçirecek kasılma ve gevşemeleri kontrol eden en uygun egzersiz tipi aerobiktir. Ayrıca tempolu koşma ve yürüme, yüzme, bisiklet ve kürek çekmede bu kas hareketlerini sağlayan diğer aktivitelerdir. Rezistans olarak ifade edilen egzersizler ise kas yapısını güçlendirecek antrenmanları içermektedir. Uzman eşliğinde size en uygun fiziksel aktivite ve spor dalının belirlenmesi ile egzersiz programınızı oluşturabilirsiniz” dedi.
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için egzersiz yöntemleriyle ilgili ipuçları veren Karabulut, bunları şöyle sıraladı:
– EGZERSİZ ŞİDDETİ
“Sağlıklı spor programlarındaki diğer en önemli nokta ise egzersizin şiddetidir. Egzersizin şiddeti kişinin fiziksel kapasitesi doğrultusunda belirli bir aralıklarla artırılması gerekir. Egzersiz şiddeti kişiye göre çok düşük ise, yetersi kan dolaşımı ile işe yaramayacaktır. Aynı şekilde şiddeti çok fazla ise, kişinin kapasitesi üstünde kaslarını fazla zorlamasına ve bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle egzersiz şiddetinin belirlenmesindeki en etkili yöntem kardiyo ile nabız ölçümlerinin değerlendirilmesidir. Ayrıca diğer belirteçler ise Kişinin ortopedik ve metabolik problemleri.Daha önceden geçirilmiş cerrahi operasyon ya da hastalık.Teşhis edilmiş metabolik hastalık durumunun olup olmadığı gibi sorulara bağlı olarak egzersiz tipi ve şiddeti belirlenmektedir.
– EGZERSİZ SIKLIĞI
“Kişinin çalışma saatlerine bağlı olarak haftada 5 gün bir saati aşmayacak şekilde egzersiz yapması önerilmektedir.”
– EGZERSİZ SÜRESİ
“Genellikle kişi için en ideal egzersiz süresinin 20 dakika olduğu kabul edilmiştir. Bu süre içinde ısınma ve soğuma evrelerinde yer almaktadır.”
– EGZERSİZ PROGRAMININ ARTIRILMASI
“Burada önemli olan sürekliliği kazanmaktır. Bu nedenle kişiyi zorlamadan kas ve dolaşım sistemini aktif bir şekilde çalışmasını sağlamak için uzun süreli aralıklardan sonra kademeli olarak artırılması gerekir.”
Spor’un düzenli uyku ve beslenme alışkanlığı ile desteklenmesi gerektiğini de kaydeden Karabulut, “Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için hayatınızda spordan önce sağlıklı beslenme ve düzenli uyku alışkanlığının da bir parçası olduğunu bilmeniz gerekir. Kişi ne kadar sık ve yoğun fiziksel aktivitede bulunursa bulunsun, düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığının olması halinde boşa kürek çekme tabiri ile özdeşleşmektedir. Ayrıca beslenme
alışkanlığının yanı sıra düzenli uyku da sağlıklı hayat çerçevesinden önemli bir yere sahiptir. Spor sonucunda yorulan kasların dinlenmesi ve tekrar yapılanması için belli bir uyku süresine ihtiyaç vardır. Uyku esnasında tüm vücut dinlenirken, kaslar egzersiz için direnç kazanmaktadır. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan gereksinimlerin (uyku-beslenme) karşılanmaması halinde ortaya çıkan stres faktörü de, yaşam kalitesini ciddi oranda etkilemektedir. Bu nedenle beslenme, uyku ve stres faktörünü spor eşliğinde kontrol altında tutmanız gerekir. Bunun dışında spor öncesi ve sonrası vücudun su kayıpların takviye edilmesi amacı ile günde en az 1 litre su içilmesi önerilmektedir” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Bir yanıt yazın