MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Ekonomi, Manşet, Toplum » SAHA İSTANBUL VE TAİ BULUŞMASI İLE SAVUNMA SANAYİNDE MİLLİ VE YERLİ ÜRETİM İÇİN GÜÇLER BİRLEŞTİRİLDİ
SAHA İSTANBUL VE TAİ BULUŞMASI İLE SAVUNMA SANAYİNDE MİLLİ VE YERLİ ÜRETİM İÇİN GÜÇLER BİRLEŞTİRİLDİ

 

Uçak, helikopter, insansız hava araçları ve uydu alt sistemlerinin yerli ve milli üretimi için çalışmalara başlandı.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’nün ev sahipliği yaptığı çalışma kapsamında TAİ yetkilileri, (SAHA İstanbul) Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği üye sanayicileriyle bir araya geldi. Proje kapsamında, Kuzey Marmara bölgesinde yer alan firmaların, savunma – uzay sanayine parça üretmesi sağlanacak.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Türkiye’de ‘3. nesil üniversite’ye en yakın üniversite İTÜ’dür. Savunma sanayisinde yerli üretim çalışmalarında İstanbul’daki üniversitelerin katkısı olmalıdır.”

İTÜ’nün Maslak yerleşkesinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Rektör Karaca, zor günler geçirdiğimizi belirterek, “Allah’ın izniyle bunun üstesinden de gelecek bu millet. Bunun emarelerini de görüyoruz” diye konuştu. TAİ’nin Türkiye’nin büyük bir markası olduğunu ve beklentilerinin büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Karaca, “İTÜ olarak biz gelecek nesillerle iş yapmaya hazırız. Siz bize güvenirseniz, elimizden geleni yapacağız. Zaten kurumsal olarak insana yatırım yapmaya başladık. İnşallah bu toplantı vesile olur” dedi.

İTÜ’nün 1773 yılında savunma sanayiinden doğmuş bir üniversite olduğunu belirterek, İTÜ’nün öğrencileri ve akademisyenleriyle her kurumuna, her sektörüne damga vurmuş bir kurum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karaca, “Türkiye’de ‘3. nesil üniversite’ye en yakın üniversite İTÜ’dür. Savunma sanayiindeki yerli üretim çalışmalarında İstanbul’daki üniversitelerin katkısı olmalıdır.” dedi.

“DÜNYAYI YAKALAMALIYIZ”

SAHA Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede ise kendisinin de İTÜ mezunu olduğunu hatırlatarak, millete ve hocalarına karşı milli uçağımızı üretme konusunda vebali olduklarını söyledi. Güçlü bir Türkiye için yerli silahları, uçağı, nükleer sistemleri ve her türlü alt sistemleri üretmek gerekliliğine değinen Büyükdede, Kuzey Marmara olarak buna hazır olduklarını kaydetti. TAİ, İTÜ ve firmalar arasında köprü olacaklarını belirten Büyükdede, savuma-uzay ve uçak sanayisi için üretilecek parçaların yüzde yüz yerli olması için çalışacaklarını belirtti.

TUSAŞ TAİ Genel Müdür Yardımcısı Bekir Ata Yılmaz, uçak, insansız hava araçları ve uzay teknolojilerine yönelik detay parçanın yüzde 70’inin sanayiden geldiğini söyleyerek, TUSAŞ olarak sistem entegrasyonuna yönelerek dünyayı yakalamanın öncelikli hedefleri olduğunu anlattı. Yılmaz, bu sebeple SAHA’nın bu girişiminin çok kıymetli olduğunu vurgulayarak, hava platformlarında uluslararası standartlara uygun üretimin, sektörün uyması gereken en önemli kural olduğunu ifade etti.

“HEDEF YÜZDE 100 YERLİ SAVUNMA SANAYİ”

İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Özkol da, Türk Havacılık Sanayinin 40 yıla yakın bir süredir motor gücü olan TAİ, Sanayi Müsteşarlığı ve firmaların bir araya geldiğini belirterek, ülke hedefleri arasında olan havacılıkta yerli üretim stratejisini oluşturmak için İTÜ’de bir araya geldiklerini vurguladı. Bugün burada gerçekleşen etkinlik modelinin bir ilk olduğunu söyleyen Özkol, dolayısıyla bundan sonraki iş birliklerinin bu modeli takip etmesi gerekeceğini belirtti. Özkol, çalışma kapsamında yetiştirilmesi gereken mühendis profilinin de ortaya çıkacağını ifade etti.

Türk Hava Yolları Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, Türkiye’nin hedefinin yüzde yüz yerli savunma sanayi sahibi olmak olduğunu belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı da bu konuda çok hassas. Savunma Sanayi, Türkiye’nin bütün imkanlarını değerlendirerek, fırsata çevirmelidir. Türkiye, bütün kompleks üretimi yapabilecek kapasitede, ancak koordinasyona ihtiyaç var. Bu koordinasyonu da kümelenmeler sağlayacaktır. Türk sanayisinin yapamayacağı şey yoktur. Zaman ve sertifikasyon gibi kısıtlamalar olsa da aşmak zorundayız çünkü gerek teknik anlamda gerek kapasitesiyle Türkiye Savunma sanayi çok ileridedir. 2023’e kadar, yılda 500 milyon liralık uçak sanayi için yurt dışına giden bütçeyi Türkiye’de tutmak esas hedefimizdir.” diye konuştu.

ÇALIŞMA NEYİ KAPSIYOR?

Çalışma kapsamında, Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği üye sanayicileriyle TAİ yetkileri bir araya gelecek. Kuzey Marmara bölgesinde yer alan şirketlerin, savunma -uzay sanayisine yönlendirilmesi amaçlanan projeyle, yerli ve milli üretimin yapılması sağlanacak. 380 şirketin yer aldığı çalışma kapsamında, uçak, helikopter, insansız hava araçları ve uydu alt sistemlerinin üretiminde İstanbul firmalarının daha fazla görev almalarını sağlamaya dönük bir çalışma yapılacak.

Tek tek parça üretiminden sistem yaklaşımına geçilmesinin hedeflendiği çalışma kapsamında, TAİ ihtiyacını tanımlayacak, firmalar da bu ihtiyacın karşılanması için çalışacak. Proje kapsamında, firmaların hangi alt sistemlerini üretip, hangilerini üretemeyeceği belirlenerek, ona göre çalışmalar başlatılacak. Bütün bileşenler üretilebilir hale gelindiğinde de, alt sistemin bütün olarak projelendirilip yerli olarak üretilmesi istenecek.

Galeri
📆 20 Temmuz 2016 Çarşamba 10:48   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR