MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Manşet, Politika, Toplum » Seçimlerde bir devir daha sona eriyor.
Seçimlerde bir devir daha sona eriyor.

Yüksek Seçim Kurulu, “dijital oy kullanma” sistemi için harekete geçti. Sistemin pilot uygulaması, 2014’te cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılacak.
Seçimlerde mühür devri kapanacak, yeni sistemde seçmen, bilgisayar ekranında desteklediği partinin üzerine “tıklayarak” oyunu verecek.Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), Havelsan’la birlikte üzerinde çalıştığı projeyle yeni seçim sistemi tamamen dijital olacak.
Akşam gazetesinin haberine göre, oy vermeye gelen seçmen listede adının karşısına yine imza atacak. Ancak bu kez sandık kurulundan oy pusulası almayacak. Bunun yerine kabinde dokunmatik bir bilgisayar ekranın karşısına geçecek ve desteklediği partinin üzerini “tıklayarak” oyunu vermiş olacak.
ÜÇ AŞAMALI SAĞLAMA YAPILACAK
Tıklamanın ardından, bilgisayar kişinin oyunu dijital olarak ulusal yargı ağı üzerindeki sistemde saklayacak. Bunun yanı sıra, bilgisayar kendi içinde yer alan “sanal sandığa” da seçmenin kullandığı oyun bir örneğini gönderecek. Ayrıca bilgisayar, oy kullanan her seçmene, bir çıktı verecek. Seçmen, tercihini gösteren bu kağıdı zarfa koyup, sandık kurulunun önündeki sandığa atacak. Oy verme işlemi bitince bilgisayarın sakladığı veri, bilgisayardaki ‘sanal sandık’ ve sandık kurulu önündeki gerçek sandıktaki oylar karşılıklı kontrol edilerek, üç aşamalı sağlama yapılacak.
PİLOT DENEME SENEYE
Tercih yapılmaz ya da bilgisayar çıktısı sandığa atılmazsa oy geçersiz sayılacak. Eski sistemdeki gibi, “mürekkep bulaşmış” gibi nedenlerle oy geçersiz olmayacak. Yetkililer, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yurtdışındaki oy verme işlemlerinde sistemin pilot olarak denenebileceğini söyledi.
SANDIK İÇİN YENİ SİBER GÜVENLİK
İnternet korsanlarının (hacker) kamu kurumlarının bilişim sistemlerine yönelik siber saldırılarındaki artış, kurumların yeni güvenlik önlemlerini de hızlandırdı. Kendilerini “Redhack” olarak tanıtan yerli hacker grubunun, kısa adı “SEÇSİS” olan “Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü” sistemine yönelik tehdidi üzerine sistemi hazırlayan Havelsan ve Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK), yeni siber güvenlik önlemleri için harekete geçti.
Ülke genelindeki tüm seçmenlerin kayıtlarının tutulduğu ve sandık sonuçlarının bölgesel bazda birleştirilerek kısa sürede ülke genelindeki seçim sonuçlara ulaşılmasını sağlayan “SEÇSİS” sistemindeki siber güvenlik önlemlerini artırma çalışması tamamlanma aşamasına geldi. “SEÇSİS” sistemi, Adalet Bakanlığı’nın kurduğu Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden işletildiği için, UYAP’a ilişkin güvenlik önlemleri de, Adalet Bakanlığı ile işbirliği içinde en üst seviyeye yükselecek.

📆 19 Ağustos 2013 Pazartesi 10:37   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR