MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet » Sigara içenlerde KOAH gelişme riski artıyor
Sigara içenlerde KOAH gelişme riski artıyor

17 KASIM DÜNYA KOAH GÜNÜ
Sigara içenlerde KOAH gelişme riski artıyor
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Türkiye’de en sık görülen dördüncü ölüm nedeni. Maltepe Belediyesi Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Ateş Baran, KOAH’ın başlangıçta sinsi ilerlediğine dikkat çekerek “40 yaşından sonra geçmeyen öksürüklerde KOAH’ı mutlaka düşünmek gerekir. Solunum fonksiyon testi yapıp bunu değerlendirmek gerekir. Sigara içenlerde mutlaka ve hava kirliliğini de eklersek yedi kişiden birinde KOAH gelişme riski çok fazla. O yüzden sigara ve diğer tütün mamüllerini içmeyi bir an önce bırakmalarını öneririm.” dedi.


YILDA 3 MİLYON KİŞİ KOAH’DAN HAYATINI KAYBEDİYOR
Baran, akciğer kanserinin dünyada en sık ölüm nedenlerinden biri olduğuna işaret ederek kasım ayının tüm dünyada “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı”, 17 Kasım’ın ise “Dünya KOAH Günü” olarak kabul edildiğini anımsattı. KOAH nedeniyle Türkiye’de yılda üç milyon kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Baran, “KOAH; genellikle tütün kullanımı ve çevresel maruziyete bağlı partiküllerin hava yoluyla solunması sonucunda gelişen hava yolu daralması, akciğerin kendisinde gelişen hava keseciklerinde amfizem gelişimiyle ilerleyici, tıkayıcı akciğer rahatsızlığıdır. Öksürük, balgam çıkarma, nefes daralması en belli başlı belirtileridir.” diye konuştu.


PASİF İÇİCİLERDE RİSK ALTINDA
Akciğer kanserine günümüzde yol açan en önemli sebebin sigara kullanımı olduğunu belirten Baran, “Kendileri sigara içmedikleri halde ev veya iş yerlerinde pasif olarak dumana maruz kalan kişilerde de akciğer kanseri ve rahatsızlıklarını görmekteyiz. Hastalar bize geliyor. Hiç sigara içmediği halde akciğer kanseri görüyoruz. Sorguladığımız zaman eşi, anne- babası sigara içiyor. Sigara içmeyenlerde sigara içenler kadar maalesef kansere, KOAH’a, akciğer rahatsızlıklarına yakalanma riskine sahip.” diye konuştu. Günümüzde sigara kullanımının akciğer kanserine yol açan en önemli sebep olduğunu ifade eden Baran, diğer etkenlerin mesleki maruziyet, absbest, madenlerde çalışma, hava kirliliği, egzoz dumanı, iklim değişiklikleri, genetik olduğunu söyledi.

Akciğer sağlığını korunmak için dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun sigara kullanmamak olduğuna vurgu yapan Baran şöyle dedi: “Çevresel faktörler, hava kirliliği, iklim değişiklikleri elimizde olmayan şeyler ama sigarayı ve sigaranın yanında diğer tütün mamüllerini kullanmayı bırakmamız gerekiyor. Pipo, puro, özellikle nargile gençler arasında çok yoğun kullanılıyor. Kullanmayarak biraz olsun uzaklaşabiliriz. Çevresel etkenlerde mesleki maruziyet önemli. Kadınlarda evde tandır yapımı, tezek vb. yakıt maddesi kullanımı da olumsuz etkileyen faktörlerdir.”


ELEKTRONİK SİGARA, SİGARA BIRAKMA YÖNTEMİ DEĞİL
Elektronik sigaranın sigara bırakmada kullanılan bir yöntem olmadığına değinen Baran, “Elektronik sigaranın içinde nikotin ve benzeri birtakım zehirli maddeler var. Kişi nikotini ve diğer malzemeleri buhar yoluyla soluyor. Elektronik sigara hiç önerdiğimiz bir şey değil. Sigara bırakmada kullanılan bir yöntem kesinlikle değil. Sigaradan daha az zararlı ben bunu içiyorum demek yanlış bir şey.” şeklinde konuştu. (17.11.2021)

📆 17 Kasım 2021 Çarşamba 22:29   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR