MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, İlçeler, Kadıköy, Kartal, Manşet, Toplum » Sorunsuz meslek sorunsuz seçim
Sorunsuz meslek sorunsuz seçim

Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye’nin en büyük odasının seçimleri yapıldı. Yaklaşık 40.000 kayıtlı meslek mensubunun olduğu İSMMMO bir seçimi daha geride bıraktı.

 
Katılımın %41 olması mesleki sorunların varlığını yeniden sorgulama gereği hissettirdi bana. 40 bin meslektaşın 15 bini gelip oy kullanmış 2013 senesindeki katılım ile aynı sayıda katılım olmuş. Tabi ki 2013 senesinde çok daha az meslek mensubu var idi mesleği icra eden. Yani meslektaş sayısı artmış ancak katılım bir önceki dönem ile aynı kalmış. Bunun rakamsal ifadesi katılımın düşmüş olmasıdır.
30 Ağustos 2015 de kurulan Bağımsız Mali Müşavirler Grubunun kurucularından biri olarak sahada tüm ekip arkadaşlarım gibi kapı kapı dolaştık ve tek tek tüm meslek mensupları ile birebir temas edip sorunları ve önerileri paylaştık. Bizler de meslek mensubu olduğumuz için aynı sıkıntıları yaşayan bireyler olarak sorunları not ettik ve önerileri dinleyip kendi önerilerimizi de paylaştık.
Genel olarak sorunlar; tahsilat sorunu, haksız rekabet, mesleki saygınlık ve itibar, mücbir sebep, gelirlerin azalması, bağımlı meslektaşların oda imkanlarından faydalanmaması, mimarlar odasındaki gibi ücret taban fiyatının belirlenmesi, şirket çalışanı olan meslektaşlarımızın unvanlarını kullanamaması ve kendilerine “bağımlı” denmesi, kamu ile olan çatışmacı ilişkiler ve meslektaşın bu ilişkiler nedeniyle sürekli zarar görmesi gibi başlıklardır. Daha doğrusu biz bunları sorun olarak yaşadık ve meslektaşlarda yaşadıklarını dillendirmişlerdi. Sorun var sandık ancak sorun yok muş.
Pazar günü seçime kesinlikle katılacağını düşündüğüm sorunlarla boğuştuğunu anlatan meslektaşımı sandıkta göremeyince merak ettim ve ertesi gün aradım “neredeydiniz neden oy kullanmadınız” diye. Meslektaşların bir kısmı mesafenin uzak olduğunu, bir kısmı köy derneği pikniğinde olduklarını ve bir kısmı da bir tek benim oyum mu eksik kaldı, nasıl olsa katılım yüksek olur diye açıklamalarda bulundular.

 
Az evvel yazdığım “sorun var sandık ancak sorun yokmuş” sözümü geri alıyorum. Sorun var hem de sorun değil sorunlar var ve bu sorunlar çok da büyük bir sorunlarmış yeni farkettik.
Örneğin mesafenin uzak olduğu ciddi bir sorundur. Mesafeleri fiziki ölçü olarak ta düşünebiliriz, zamansal aralık şeklinde de. 26 yıldır oda aynı kişiler tarafından aynı düzende aynı tempoda aynı sloganlar ve eylemlerle yönetiliyor. Uzaklığı fiziki ölçülere göre düşünenler boşa tüketilen zamansal aralığı mesafeyi algılamakta zorlanabilirler. Genel kurula ve seçime gelmeyen duyarlı meslektaşlarımız 3 yıl daha heba olurken Lütfi Kırdar’da yüz yılın projesi “merhaba” yı da kaçırmış oldular. Mesleğe oldukça fazla ivme kazandıracak merhaba projesi sayesinde meslektaşlar birbirleriyle, vergi dairesi personeli ve müşterileriyle artık daha kolay iletişim kurabilecekler. Şahsen ben genel kurula katılana dek bu projeden haberdar olmadığım için müşterilerimle “ugh” diye selamlaştığım için oldukça fazla müşteri kaybettim ve buna paralel gelirlerimde de ciddi miktarda azalma meydana geldi.
Bu mesleğin en büyük sorunlarından biri de “mangal” sorunudur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanıyla görüşüp et fiyatlarının düşürülmesini sağlamayı vadetseydik çok oy alabilirdik ve yahut Kongre merkezinin bahçesine mangal koydurabilmeyi akıl edebilseydik katılım kesinlikle çok yüksek olabilirdi.

 
Meslektaşımızın sorunlarını dinlemek ve önerilerini almak için ofislerinde ya da bağlı çalıştıkları işyerlerin de ziyaretler gerçekleştirdik. Üşenmedik, bıkmadık, usanmadık; bir oy çok şey değiştirir, bir oy ile başlar değişim dedik. Değişim şart ancak ben olmasam da yaparsınız diyen meslek mensubunun kendi kalesine attığı gol ile değişim rüzgarı üç yıl sonra meyvesini alacak hale geldi maalesef.

 
Seçime katılmayan ya da katılamayan meslektaşlarımız giriş katta bir demokrasi şölenine tanıklık etmeyi de kaçırmış oldular. Bence bu da çok önemli bir kayıptır, demokrasiye renk veremiyorsan bari gel izle ve izleyici olarak dolaylı katkı sun. Türmob Başkanı Sayın Nail Sanlı protokolde sırasıyla tüm grupların yanında tek tek durarak Türmob tüm gruplara eşitlik mesafededir mesajı vermiştir(!) Tek bir grubun yanında yer almış olsa delege hesabı mı yapılıyor denebilir ve bu utancın altından kalkamayabilirdi. Zaten kendine yakışan da mesleğin tarafı olmaktır grupların değil.
Genel kurulun yapıldığı gün mikrofonların muhalefete düşük ses ile ve iktidar grubu konuşurken sesin yükseltilmesi de divanın tarafsızlığının ve hakkaniyetinin göstergesi olmuştur. Yeminli Mali Müşavirlerin genel kuruldaki Mali Müşavir edaları ile oy kullanması da mesleğe saygınlık getirmek bakımından oldukça önemlidir. Ayrıca oda çalışanlarının Mali müşavir hissiyatı yaşasın ve tecrübeleri artsın diye salonda olması da Odamızın mesleğe ve meslektaşa verdiği önem olarak algılanmıştır.

 
26 yıldır meslektaşla iç içe olup aynı sorunları yaşadığı için sonraki dönemlere taşırmadan çözen ve zamanın getirdiği tüm problemlere de en kısa sürede çözümler üreteceğini söyleyen grup seçimi kazanmıştır. Özellikle merhaba projesiyle dikkatleri ve şimşekleri üzerine çeken grubun bir sonraki dönem projeleri oldukça merak uyandırmışa benziyor.
Biz kelimesi artık her ne kadar Sayın Yahya Arıkan ve Yücel Akdemir ikilisini anımsatsa da biz kelimesini kullanacağım. Bizler de şapkamızı önümüze koyup gerekli analizler yapacağız stratejilerimizle ilgili. Neyi anlatamadık, hangi projemiz yeterli görülmedi, kısıtlı olan zamanı yeterince verimli kullanamadık mı diye sorgulayacağız kendimizi. Şimdi önümüzde çok daha fazla çalışmamız gereken üç yıl var. İyi muhalefet edecek ve oda yönetimini daha etkin çalışmaya iteceğiz. Zaman çok daha fazla çalışma zamanıdır, değişim asıl şimdi başlıyor.

 
SMMM Hıdır Daştan

13254541_10154130015963605_6668410499011168783_n 13327375_10154194693499268_2550981374957161976_n
12919647_10207927420160173_689321311435707372_n

Galeri
Etiketler:
📆 01 Haziran 2016 Çarşamba 12:38   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR