MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Dünyadan, Flaş, Genel, Manşet, Toplum » Suudi Arabistan Kralı Abdullah vefat etti
Suudi Arabistan Kralı Abdullah vefat etti

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz yaşamını yitirdi. Aralık ayından beri, başkent Riyad’daki bir hastanede tedavi gören 91 yaşındaki Abdullah’ın bugün Suudi Arabistan saatiyle 01.00’de öldüğü açıklandı. Cenazenin bugün ikindi namazından sonra defnedileceği açıklanırken, Kralın cenazesine, Afrika gezisini yarıda kesen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de katılacak.

 

 
Suudi Arabistan Krallık Divanı’ndan yapılan açıklamada, Kral Abdullah’ın üç haftadan beri tedavi gördüğü hastanede vefat ettiği belirtildi.

 

 
Kral Abdullah’ın ölümünün ardından tahta kardeşi, Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Prens Salman Bin Abdülaziz (79) geçti. Yeni Kral, ilk konuşmasında, ülke politikalarında selefleriyle aynı yaklaşımı muhafaza edeceğini söyledi. Kral Salman, Müslüman ve Arap ülkelerini birlik ve dayanışmaya çağırdı.

 

 
Prens Salman adına yapılan açıklamada, “Majesteleri Salman, ailenin tüm üyeleri ve bütün ulus Kral Abdullah’ın yasını tutuyor” denildi. Kral Abdullah, 2005 yılında ağabeyi Fahd bin Abdülaziz el Suud’un ölümüyle tahta çıkmıştı. Kral Abdullah’ın 25 çocuğu vardı. Yeni Kral Selman bin Abdülaziz, Suudi Arabistan’ın 7. Kralı. 1935 yılında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da doğdu ve Suudi Arabistan devletinin kurucu ailesinin erkek çocuklar sıralamasında 25’inci sırada.

 

 
20 YIL FİİLEN ÜLKESİNİ YÖNETTİ
Kral Abdullah, Suudi Arabistan’ın kurucusu ve ilk kralı olan Abdülaziz El Suud’un 37 çocuğundan 13’üncüsüydü.
Resmen 2005 yılında kardeşi Fahd bin Abdülaziz El Suud’un yerine tahta geçse de, Kral Abdullah, kardeşinin 1995’te kalp krizi ve felç geçirmesinin ardından fiilen ülkeyi yönetmeye başlamıştı.

 

 

Kral Abdullah görevde bulunduğu sürede ülke yönetiminde bazı reformlara imza atmıştı.

 

 

Suudi Arabistan’da onun krallığı döneminde din polisinin bazı yetkileri kısıtlanmış; kadınlara da ülke yönetimindeki etkisi çok sınırlı olsa da, Şura Konseyi’nde temsil hakkı verilmişti.

 

 

Kral Abdullah ayrıca kadınlara bu yıl yapılacak yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verileceğini söylemişti.

 

 

ERDOĞAN CENAZE İÇİN RİYAD’A GİDİYOR
Kral Abdullah’ın cenazesi bugün ikindi namazından sonra Riyad’da defnedilecek. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

 

 
ERDOĞAN’DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da konakladığı otelden ayrılırken, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kralın ölüm haberi üzerine mecburen Suudi Arabistan’a, Riyad’a gitme kararı verdik. Şu anda oraya gidiyoruz. Fakat programlarımızı yine icra edeceğiz. Cibuti, Somali, oralara da gideceğiz” dedi.

 

 

Anadolu Ajansı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bugün yapması planlananı Somali ziyaretini ise 25 Ocak Pazar günü gerçekleştireceğini bildirdi.

 

 
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Afrika Boynuzu ülkelerini kapsayan resmi ziyaretlerinin ilk durağı Etiyopya’daki temaslarının ardından sabah saatlerinde Riyad’a gidecek.

 

 

Somali’deki programlarını erteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud’un cenaze törenine katılmak üzere Suudi Arabistan’a gidecek. Erdoğan, Riyad’daki cenaze töreninin ardından akşam saatlerinde de Cibuti’ye geçerek, Afrika Boynuzu ülkeleri ziyaretine devam edecek.

 

 

SİSİ DAVOS’U YARIDA BIRAKTI, CENAZEYE KATILACAK
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi Kral Abdullah’ın ailesine ve Suudi Arabistan halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

 

 
Sisi, yaptığı yazılı açıklamada, “Kişisel taziyelerimi ve Mısır halkının üzüntülerini derin duygularımla Kral Abdullah bin Abdulaziz’in ailesine ve Suudi Arabistan halkına iletiyor, Allah’tan rahmet diliyorum” ifadesini kullandı.

 

 

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Sisi, cenaze törenine katılmak için İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nu (WEF) yarıda bıraktı.

 

 

ÜRDÜN’DE 40 GÜN YAS İLAN EDİLDİ
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud’un vefatı dolayısıyla Ürdün’de 40 gün yas ilan edildiği bildirildi.

 

 
Ürdün Kraliyet Divanı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kral İkinci Abdullah’ın emriyle ülke genelinde bugünden itibaren 40 gün yas ilan edildiği belirtilerek, Suud ailesine başsağlığı dileklerinde bulunuldu.

 

 

Açıklamada, Kral İkinci Abdullah’ın, cenaze törenine katılmak için İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nu (WEF) yarıda kestiği aktarıldı.

 

 

OBAMA: HUZUR İÇİNDE YATSIN
ABD Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in vefatı nedeniyle Kral Abdullah’ın ailesine ve Suudi Arabistan halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

 

 
Obama, yaptığı yazılı açıklamada, “Derin saygılarımla kişisel taziyelerimi ve Amerikan halkının üzüntülerini Kral Abdullah bin Abdulaziz’in ailesine ve Suudi Arabistan halkına iletiyorum. Kral Abdullah’ın perspektifine her zaman değer verdim ve samimi, sıcak dostluğundan minnettar oldum” ifadesini kullandı.

 

 

Kral Abdullah’ın hayatının modern Suudi Arabistan’ın doğuşundan önce başlayıp, Arap ve İslam uluslarının arasında bir lider ve küresel ekonominin içinde eleştirel güç olarak ortaya çıkışını kapsadığını kaydeden Obama, Abdullah’ın, Arap Barış Girişimi’nin ilerlemesinde cüretkar adımlar attığına ve bölgede barış arayışlarına sunduğu katkıya işaret etti.

 

 

Abdullah’ın, her zaman içten ve fikirlerini cesurca savunan bir lider olduğunu belirten Obama, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin önemini, Ortadoğu’da ve ötesinde bir istikrar ve güvenliğin gücü görmesinin, onun değişmez ve tutkulu düşüncelerinden biri olduğunu bildirdi. Obama, iki ülke arasındaki yakınlık ve ortaklığın gücünün Kral Abdullah’ın mirasının parçası olduğunu kaydetti.

 

 

Obama, açıklamasını, “Huzur içinde yatsın” diye tamamladı.

📆 23 Ocak 2015 Cuma 13:47   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR