MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Manşet, Toplum » THK’ya kurban darbesi TBMM’de
THK’ya kurban darbesi TBMM’de

Kurban derisi toplamada tek yetkili artık THK değil

Kurban Bayramı öncesi herkesi yakından ilgilendiren karar sessiz sedasız uygulamaya girdi. Resmi Gazete’de yapılan değişiklikle, Türk Hava Kurumu’nun kurban derisi ve bağırsak toplama konusundaki tekel olan yetkisi elinden alındı. Bundan sonra isteyen her kurum deri ve bağırsak toplayabilecek. Türk Hava Kurumu Başkanı Osman Yıldırım, “Biz yine kurban derisi toplamaya devam edeceğiz. Bu sene diğerlerinden farklı olarak topladığımız kurban derilerinin tamamını kendi faaliyetlerimiz için kullanacağız, diğer kurumlara verme durumu kalktı. Kendi havacılık faaliyetlerimize aktaracağız” dedi.

CHP, Türk Hava Kurumu’nun (THK) kurban derisi ile fitre ve zekat toplama yetkisini ortadan kaldıran yönetmelik değişikliğini TBMM’ye taşıdı
THK’ya kurban darbesi TBMM’de

Umut Oran’dan Başbakan’a: THK yetkisinin elinden alınması talimatını siz mi verdiniz?

Bu karar bizzat Atatürk’ün kurduğu THK’nın bitirilmesine yol açmayacak mı?

ANKARA

CHP, Türk Hava Kurumu’nun (THK) kurban derisi ile fitre ve zekat toplama yetkisini ortadan kaldıran yönetmelik değişikliğini TBMM’ye taşıdı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “THK yetkisinin elinden alınması talimatını siz mi verdiniz? Bu karar bizzat Atatürk’ün kurduğu THK’nın bitirilmesine yol açmayacak mı?” diye sordu.

Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, “Bugün (26 Eylül 2013) 28777 sayılı Resmî Gazete’de İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmelik değişikliğiyle 27/12/1999 tarihli Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılarak kurban derisi ve bağırsağı toplama, fitre ve zekat zarfı dağıtarak yardım toplama konusunda Türk Hava Kurumu’na tanınmış olan yetkilerin tamamı kaldırıldı” dedi.

Talimatı siz mi verdiniz?

Oran’ın, Erdoğan’a yönelttiği sorular şöyle:
“- Bu değişiklik niçin yapıldı? THK’nın yardım toplama yetkisinin kaldırılması talimatını siz mi verdiniz?
– Bu yönetmelik değişikliği, Bizzat Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1925’te Türk Tayyare Cemiyeti olarak kurulan ve 1935’te bugünkü adını alan THK’nın tamamen bitirilmesine yol açmayacak mı?

Her dernek ve vakıf toplayabilecek mi?

– Değeri 100 milyon TL’lerle ifade edilen kurban derilerini kimler toplayabilecek?
– Her dernek, vakıf, cami, öğrenci yurdu ve pansiyon yönetimleri kendiliklerinden bu derileri toplayabilecek mi? Kimlere yardım toplama izni verilecek, bunun ölçütü ne olacak?

Deniz Feneri de deri toplayacak mı?

– Halen cezai yargılaması süren Deniz Feneri Derneği ve bağlantılı dernek ve vakıflar da yönetmelik değişikliği sonrasında kurban derisi vb yardım toplayabilecek mi?
– Bu yönetmelik değişikliği ile THK’nın topladığı yardımların yüzde 50’sini aktardığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, yüzde 4’ünü aktardığı Türkiye Kızılay Derneği, yüzde 3’ünü aktardığı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile yüzde 3’ünü aktardığı Türkiye Diyanet Vakfı da cezalandırılmış olmuyor mu?

Bugüne kadar kaç kişiye ceza verildi?
– 1 Ocak 2003 tarihinden bu yana 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’na aykırı biçimde kurban derisi, bağırsak, fitre ve zekât topladığı için hakkında işlem yapılan kişi, kurum, vakıf, derneklerin ismi nedir, yapılan işlemlerin sayısı yıllar itibariyle kaçtır? Bu kişi ve kurumlar hakkında hangi işlemler tesis edilmiş, cezalar verilmiştir?”

📆 26 Eylül 2013 Perşembe 17:11   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR