MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Büyükşehir, Manşet, Toplum » TOPBAŞ: “TERÖR VE SAVAŞLAR ŞEHİRLERİN GELECEĞİNİ YOK EDİYOR…”
TOPBAŞ: “TERÖR VE SAVAŞLAR ŞEHİRLERİN GELECEĞİNİ YOK EDİYOR…”
“Dünya İnsani Zirvesi”nde konuşan UCLG ve İBB Başkanı Kadir Topbaş, “Savaşlar, göç ve terör en çok sağlıklı bir gelecek ve güzel bir şehir hayatı sunmaya çalışan yerel yönetimleri etkiliyor” dedi. Dünya gençliğine de seslenen Topbaş, BM bünyesinde dünya gençlik meclisi kurulmasını hedeflediklerini söyledi.

 

 

UCLG (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Kongre Merkezi’nde devam eden ‘Dünya İnsani Zirvesi’nde “Şehirlerin Göçe Cevabı: Belediye Başkanları Odak Oturumu”nda konuştu. Toplantıda BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon ve BM Habitat III Genel Sekreteri Joan Clos ile çok sayıda belediye başkanı yer aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) afet bölgelerine ve göçmenlere yönelik insani yardımlarının anlatıldığı sunumun gösterilmesinin ardından konuşan Başkan Kadir Topbaş, dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan sıkıntının bütün dünyayı etkilediğini belirterek, İBB’nin ırk, din ve medeniyet ayrımı gözetmeden dünyanın her köşesindeki afetlere yardım ekibi gönderdiğini söyledi.

“Günümüzde yaşanan sıkıntılar ve savaşlar nedeniyle insanlık acılar içinde kıvranıyor. 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük insan kaybını” diyen Kadir Topbaş, dünyada bir taraftan ekolojik kıyametten bahsedilirken, diğer taraftan da savaşların, doğal afetlerin ve göçlerin yaşandığını hatırlattı.

İnsanlığın doğal afetlere karşı daha fazla tedbirli olması gerektiğini, savaşların da nedenlerini ortadan kaldırmak gerektiğini dile getiren Başkan Topbaş, “Niçin bu savaşlar yapılıyor? Yerkürenin kara alanlarının sadece yüzde 2,5’unda şehirler kurulu, insanlar yaşıyor. Buna rağmen neden hala kaos yaşanıyor? Neden hala geçmiş yüzyıllardaki menfaat kavgaları 21. Yüzyılda devam ediyor. Nasıl kadın çocuk gibi güçsüz insanların üzerine bomba yağdırılıyor, göçe zorlanıyor. UCLG Başkanı olarak bu sorunlara acil çözümler bulmamız gerektiğini hissediyorum” diye konuştu.

GÖÇLER ŞEHİR PLANLARINI ALT ÜST EDİYOR

Kentlere olan göç baskısından ve afet-savaş gibi sıkıntılar nedeniyle oluşan ani göç dalgalarından dolayı, hazırlanan çevre ve ulaşım master planlarının birkaç yılda revize edilmek zorunda kaldığına dikkat çeken Topbaş, Türkiye’de yaşayan 10 milyon Suriyeli göçmenin 500 bininin İstanbul’da bulunduğunu kaydetti. Hükümetin göçmenlere 10 milyar lira harcadığını aktaran Topbaş, İstanbul’daki göçmenlerin barınma, sağlık ve eğitim ihtiyaçları için ciddi yardımlar yaptıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin güneyinde güvenli bölge oluşturulması fikrinin çok doğru olduğunun altını çizen Topbaş, “Burada şehirler kuralım. İnsanlar medeni şekilde yaşasın. Daha ucuz ve kimin ne yaptığını görebileceğimiz yerler olur. Ama maalesef dünya liderlerinden olumlu bir cevap gelmedi” dedi.

“TERÖRÜN BİR KURGUSU VE BİR ÜST AKLI VAR!”

Naorobi ziyaretinde tanesi bir dolar olan ekmeğe muhtaç olan insanların elinde otomatik silahlar taşıdığını görerek hayret ettiğini anlatan Topbaş, “Bir araba bedelindeki otomatik silahlar bu aç insanlara nasıl geliyor? Menşei ne? Kimler tarafından aktarılıyor? Yerel yönetimler ne yapacak burada? Nasıl çözebilir bu sorunu?” şeklinde konuştu.
İstanbul, Ankara, Paris ve Brüksel’de yaşanan son 7 canlı bomba olayına karışan ve 2 gün önce Gaziantep’te yakalanacağını anlayınca kendini patlatan canlı bomba hep kardeş yada eş olduğunu hatırlatan Topbaş, şunları kaydetti;

“Burada bir üst akıl, bir kurgu ve bir oyun var. Terör bir sektör olmuş ve üstten birileri bunu yönlendiriyor. Bu terör olaylarından en çok halkımıza en yakın birim olan biz yerel yönetimler etkileniyoruz. Sağlıklı bir gelecek ve güzel bir şehir hayatı sunmaya çalışıyoruz. Ama maalesef bizim bütün programlarımızı yok eden bir sürece doğru gidiyoruz. İşte böyle bir süreçte yapılan bu zirveyi ve buradan çıkacak fikirleri çok önemsiyoruz.”

TOPBAŞ DÜNYA GENÇLİĞİNE SESLENDİ

📆 25 Mayıs 2016 Çarşamba 09:49   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR