MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Kartal, Manşet, Toplum » TÜED 8 Mart Dünya Emekçiler Kadın Gününü kutladı
TÜED 8 Mart Dünya Emekçiler Kadın Gününü kutladı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Kartal şubesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü düzenlediği etkinlik ile kutladı.

 

Etkinliğe TÜED üyeleri, TÜED üye yakınları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.  Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ise bir cenaze dolasıyla katılamadığı etkinliğe ,TÜED Kartal Şube Başkanı Arif Yıldız aracılığı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı.

 

TÜED Kartal Şube Başkanlığı adına, Arif Yıldız tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlamak için yazılı bir açıklama yapıldı. 

 

Yapılan Açıklamada ;

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun. Dernek Başkanı olarak yönetim kurulu adına sizleri saygı ile selamlıyorum. Değerli kadınlar 8 Mart onurlu hareketin başlangıç tarihinden günümüze kadar ki uzantısını hatırlayarak dünyaya mal olan o kahraman kadınları minnetle yad edelim.

 

8 Mart 1857 tarihinde yani 155 yıl önce kadına reva görülen ayrımcılığı en zor şartlarda insanlık dışı düşük ücret ve uzun saatlerce çalışma koşullarına karşı başta New York’ta tekstil sektöründe çalışan kadınların başlattığı direnişin devamında tam 52 yıl sonra Danimarka’nın Kophenhang şehrinde enternasyonal toplantısında 8 Mart kadın mücadelesinin günü olarak karar altına alındı, yani 1909 yılında hareketin başlangıç yeri olan Amerikanın New York’ta binlerce kadın mitingler ve yürüyüşler yaptılar. Bu yürüyüşlerde sloganlar, ekmek ve gül idi. Ekmek yaşama güvencesini karın tokluğunu, gül ise daha kaliteli ve onurlu yaşamayı simgeliyordu.

 

1909′da yine daha görkemli ve daha kararlı yürüyüşler yapıldı. 1910 yılında Almanya’da Clara Zetkin isimli kadının önerisi ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edildi.

 

1911 yılında Dünya Kadınlar Günü mücadelesine birçok ülke katıldı. Etkinlikler, yürüyüşler yapıldı. Tarihe mal olan Trangen yangınında yüzlerce kadın yanarak yaşamını yitirdi.

 

Değerli kadınlar başlangıcı 1857 New York’ta mücadelede ismini bilmediğimiz yaşamını yitiren kadınların her aşamada Trangen yangınında yaşamını yitirenler ve Clara Zetkin’e ve ülkemizde emperyalizme karşı mücadele veren Şerife Bacılara, Halide Edip Adıvarlara, Zübeyde Analara, Sabiha Gökçenlere, Türkan Saylanlara ve bugüne kadar aramızdan ayrılan kadın üyelerimize Allah’tan rahmet diler onurlu mücadelelerini saygıyla anıyoruz.

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günün de emekçi kadınlarımıza saygı gösterilmesini hatırlatırken, TÜED Kartal Şube Başkanlığı olarak Kadınlar Gününü kutlar bütün kadınlarımıza sağlık ve mutluluklar dileriz.

 


 

 

 

📆 07 Mart 2014 Cuma 17:59   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR