MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Manşet, Toplum » TÜRKİYE’DE HALKA EN YAKIN BELEDİYE BAŞKANI FAZLI KILIÇ
TÜRKİYE’DE HALKA EN YAKIN BELEDİYE BAŞKANI FAZLI KILIÇ

 

Andy-Ar şirketi tarafından İstanbul genelinde 34 bin 200 kişiyle yüz yüze ve telefonla görüşme yöntemi ile yapılan anket sonuçlarına göre Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, ‘Halka En Yakın Belediye Başkanı’ kategorisinde birinci oldu.

 
Andy-Ar’ın Yerel Yönetimler Performans Araştırması’nın İstanbul ayağında en başarılı belediye başkanları belirlendi. Sonuçları yayımlanan araştırmada vatandaşa; hizmet memnuniyeti, halka yakınlık ve tanınırlık olmak üzere 3 kategoride sorular yöneltildi. Açıklanan anket sonuçlarına göre Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, belediye başkanları arasında halka yakınlık kategorisinde birinci oldu. Başkan Kılıç konuyla ilgili verdiği röportajda başarısının sırlarını kamuoyuyla paylaştı.
f1451360-2435-4d0d-946e-4231eec8058c

 
Belediye Başkanı olarak 2004 yılından bu yana Kağıthane’yi yönetiyorsunuz. Bize Kağıthane’yi ve 12 yıldan bu yana Kağıthane’de yaşanan değişimi anlatır mısınız?
-Kağıthane tarihten bugüne Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapan kadim bir ilçe. İstanbul’un fethi sırasında bölgede kağıt değirmenleri bulunduğundan bahsediliyor. Kağıthane’nin adı da buradan geliyor. Kağıthane’de gezerken birçok tarihi mirasa rastlamanız mümkün.

 
Ancak Kağıthane, özellikle 1950’li yıllardan sonra adeta yalnızlığa terk edilmişti. Çarpık kentleşme, sanayi alanlarının şehrin merkezinde yer alması, altyapı ve üstyapı yetersizlikleri, hava ve su kirliliği, ulaşım güçlüğü Kağıthane’nin çözülmeyi bekleyen sorunlarıydı. Biz bu sorunların çözümüne vatandaşlarımızın fikirlerini alarak ulaşmayı tercih ettik. Bir diğer ifadeyle yönetim yerine yönetişim uyguladık. Vatandaşlarımızın istek ve öneri doğrultusunda yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Bugün Kağıthane İstanbul’un cazibe merkezi haline geldiyse bunda vatandaşımızla birlikte hareket etmenin payı büyük.

 
Andy-Ar araştırma şirketi tarafından vatandaşlarla birebir yapılan kamuoyu araştırmasına göre ‘Halka En Yakın Başkan’ seçildiniz. Bu başarının sırrını bizimle paylaşır mısınız?
Öncelikle bizleri kendilerine yakın hisseden tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi bizim için önemli olan milletimizin gönüllerinde yer edinebilmektir. Vatandaşlarımızın teveccühüyle halka en yakın başkan seçildik. Halka yakınız çünkü halkın içinden geliyoruz. Çocukluğumdan beridir Kağıthane’deyim. Gençlik yıllarımdan itibaren siyasetin içindeyim. ‘Vatandaşlarımızın refahını ve mutluluğunu nasıl daha çok arttırırız?’ her gün bu soruyu kendimize soruyoruz.

 

 

2004 yılında göreve gelmemizle birlikte dedik ki; belediye başkanlığı makamı, kişisel bir makam değildir. Burası vatandaşın makamıdır. Burada herkesten çok vatandaşın sözü geçer. İstedik ki vatandaşlarımız kendilerinin olan bu makama arada hiçbir engel olmadan ulaşabilsinler. İlk iş olarak makam odasının kapısını kaldırttım. Her dakika burası tüm vatandaşlarımıza açık bir hale geldi. 12 yıldır hiç aksatmadan her sabah saat 08.00’de vatandaşlarımızla randevusuz görüşüyoruz. Evet vatandaşlarımız randevu almalarına gerek olmadan kabul ediyoruz.

 
Cep telefonu numaramız vatandaşımızda mevcut. Bazı acil durumlarda bize ulaşmak isteyip de imkan bulup gelemedikleri zaman cep telefonundan arayıp ihtiyaçlarını dile getiriyorlar. Telefonları bizzat kendim cevaplıyorum. Yanı sıra çağrı merkezimiz de günün her saati gelen çağrılara cevap vererek 1 gün içerisinde vatandaşımıza geri dönüş sağlıyor. Makam odamızda kameralar mevcut. Dünyanın her yerinden internet aracılığıyla makam odamız 7/24 canlı olarak izlenebilmekte. Böylece vatandaşlarımız bizim burada olduğumuzu öğrenip gelebiliyor, dertlerini sıkıntılarını paylaşabiliyorlar.

 

 

Vatandaşlar sizin yanınıza kolaylıkla gelebiliyor. Peki siz ne sıklıkla vatandaşın yanına gidiyorsunuz?
-Belediye başkanlığı dönemimizden önce nasıl ki halkın içindeysek, yine aynı şekilde halkla iç içeyiz. Her yıl düzenli olarak mahalle mahalle halk meclisleri yapıyoruz. Burada vatandaşlarımız kendi mahalleleriyle ilgili istek ve önerilerini dile getiriyorlar. Yatırım programı da buna göre belirleniyor. Yani vatandaşlarımız kendi yaşam alanlarını kendi kararlarıyla yönetiyorlar. Her gün düzenli ve her yıl bir program dahilinde geleneksel olarak esnaf ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Kadın kent gönüllüleri platformunu kurarak bu sayede kadınların yönetimde aktif rol almasını sağladık. Engelliler Meclisi, Çocuk Meclisi, Gençlik Meclisi, Kadın Meclisi ve Hayvan Severler Meclisi kurduk. Sivil toplum kuruluşları, eğitim camiası, basın

 

ve sanat camiası, muhtarlar ve belediye meclis üyelerimizle yine geleneksel olarak her yıl buluşma programları düzenleyip yapılan faaliyetlerle yeni projeleri istişare ediyoruz.
Halka en yakın başkan olarak gençlerle iletişiminiz nasıl?

 
-Anlaşabilmek için anlamak, anlamak için de aynı dili konuşabiliyor olmak gerekiyor. Gençlerimizi anlamak, onlara umut olmak, ellerinden tutmak ve desteklemek adına onların diliyle kendileriyle iletişim kuruyoruz. Belediyemiz çatısı altında çocuk ve gençlik meclislerimizi kurduk. Çocuk ve gençlerimiz belediyenin de desteğini alarak kendileri için fayda sağlayan projeleri hayata geçirme imkanına Kağıthane’de sahipler. Sosyal medyayı tüm mecralarıyla kullanıyoruz. Çünkü sosyal medya olmadan gençlerle tam bir iletişim kurmak mümkün olmuyor. Facebook sayfalarımıza gelen mesajlara en hızlı yanıt veren belediye olarak yeşil rozetle ödüllendirildik. Gençleri spora ve sanata çekmek için birçok spor tesisi, kültür merkezi, sinema ve tiyatro salonu, konser alanları kurduk. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde hem kültürel değerlerimizi yaşatıyor hem de gençler için sosyal alanlar oluşturuyoruz. Gençlerimize ücretsiz beceri kursları veriyoruz. Her yaştan öğrenciye eğitim desteği sağlıyoruz. Gençlerin istihdamı için işverenlerle buluşturuyoruz. Bağımlılık ve uyuşturucuyla mücadele konularına kararlılıkla eğiliyoruz. Bununla ilgili birçok proje geliştirdik.
Aynı araştırma sonuçlarına bakıldığında Kağıthanelilerin hizmetlerinizden memnun olduğu gözüküyor. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?
Vatandaşımızın memnuniyeti en çok bizleri mutlu ediyor. Her işimizi belirli bir plan ve programa bağlı gerçekleştiriyoruz. Anlık veya günlük kararlar almıyor, her kararda geleceği hesaplıyoruz. İletişime, fikirlere ve değişime açığız. Sürdürülebilir bir gelişim için kararlı ve mücadeleci bir tavır sergiliyoruz. Kağıthane’de 500 bin kişilik büyük bir aileyiz. Evet, her Kağıthaneli bizim için ailemizin bir ferdi. Kağıthane’yi evimiz, Kağıthanelileri de ailemiz olarak görüyoruz. Artık dünyada ne var ne yok, bilgi elimizin altında. Dünyadaki yenilikleri, kolaylıkları ve hizmetleri vatandaşlarımız medyadan ve internetten rahatlıkla öğrenebiliyor. Aynılarını Kağıthane’de görünce de haliyle memnuniyet kendiliğinden oluşuyor.
En Havalı İlçe Kağıthane (havası en temiz ilçe)
İlk önce şehir merkezindeki sanayi alanlarını şehrin dışına taşıdık. Gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm hamleleriyle yapı stokunun %46’sı yenilendi. Eski konutlarda kömür kullanılıyordu, artık doğalgaz kullanılıyor. Göreve geldiğimizden bu yana park sayımızı 5 kat arttırarak 270 park kurduk. Yeni yollar inşa ederek trafikte kalma süresini kısalttık ve bu da egzoz salınımını azalttı. Binlerce fidanı toprakla buluşturarak ilçeyi adeta yeşile boyadık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son yayınlanan hava kalitesi raporuna göre bugün Kağıthane havası en temiz ilçe konumunda.
Güçlü Birey, Güçlü Aile, Güçlü Toplum
İhtiyaç sahibi kişi ve ailelerimiz için Sosyal Mağazamız giyim ve kırtasiye yardımı yapıyor. Ayrıca burada çocuklarımız için de oyuncaklar mevcut. En kaliteli ürünlerden beğendiklerini kendileri seçerek hiçbir ücret ödemeksizin vatandaşlarımız Sosyal Mağaza’dan yararlanıyor. Yine kişi ve ailelere psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismara uğramış kadın ve çocuklarımız için konuk evleri kurduk. Burada sorunları çözülene değin birebir ev ortamında yatılı olarak kalabiliyorlar. Yaşlılar Merkezimizde de yaşlılarımız için bir aile ortamı oluşturarak kendilerini yalnız hissetmemelerini sağladık. Aşevimiz var. Aşevimiz de maddi durumu olmayan veya yemek yapamayacak durumda olan ailelere her güm düzenli olarak sıcak yemek götürüyoruz. Önce bireyi sonra aileyi güçlendiriyoruz ki sonuçta güçlü bir toplum ortaya çıkıyor.
Engelliler Meclisi Faaliyette
Engellilerimizin hiçbir engele takılmaksızın hayatlarını sürdürebilmeleri için Engelliler Meclisimizi kurduk. Diğer meclislerimizde olduğu gibi burada da engelli vatandaşlarımız bir araya geliyor ve kendi yararlarına kararlar alabiliyor. Her konuda kendilerini destekliyoruz. Spor okullarımızda uzmanlar nezaretinde güvenlikli alanlarda spor yapmalarına imkan sağladık. Yaz mevsiminde belediyemize ait Şile’deki tatil köyüne engelli vatandaşlarımızı götürerek ücretsiz tatil yaptırıyoruz. Aileleriyle birlikte denize girerek hem kaslarını geliştiriyor ve tedavi oluyor hem de moral depoluyorlar. Ayrıca Hipoterapi (ata binerek tedavi olma) ile haftanın belirli günleri ücretsiz bu imkandan faydalanıyorlar.

Kağıthane’deki Sokak Hayvanları için meclis kurduk
Kağıthane için projeler üretirken sadece insan odaklı değil, tüm canlıları içine alan bir hizmet ağı oluşturduk. Bu kapsamda Türkiye’de bir ilk olan Hayvan Severler Meclisi’ni kurduk. Kağıthaneli hayvan severler bu meclisimizle artık projelerini hayata geçirmede belediyemizin de desteğini alarak daha hızlı sonuç elde ediyor. Sokak hayvanlarının yaşam kalitesini arttırmak adına faaliyetlerini belediye çatısı altında sürdürüyorlar. Sokaktaki canlarımızın yazın sıcaktan ve kışın da soğuktan korunmaları için 100 adet kedi ve köpek evi oluşturduk. Dahası günde iki kez düzenli olarak buralara su ve mama dağıtıyoruz. Onların aşılarını yapıyor, muayene ederek hasta olanları tedavi ediyoruz.
Depreme Karşı Hazırlıklıyız
Kentsel dönüşümü hızlı bir şekilde sürdürürken bir diğer taraftan olası bir afet için hazırlarımızı tamamladık. Birçok parkımıza yer altına medikal malzemelerin ve ilaçların bulunduğu depolar inşa ettik. Ayrıca acil toplanma yerlerini belirleyerek vatandaşımızın da buralarla ilgili bilgilenmesini sağladık. Güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışan aydınlatmalar kurduk. Bu sayede olası bir deprem anında elektrikler kesilse bile bu acil toplanma alanlarında ışık ve enerji kesintisi yaşanmayacak.

Galeri
📆 01 Şubat 2016 Pazartesi 14:43   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR