MENÜ ☰
ARTDUŞ
Kasım 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, İlçeler, Kültür-Sanat, Manşet, Toplum » Uluslararası Grafik Sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun Yeni Sergisi İtü Rsg’de Açıldı
Uluslararası Grafik Sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun Yeni Sergisi İtü Rsg’de Açıldı

Uluslararası Grafik Sanatçımız Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun yeni sergisi Virgül, İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi’nde (İTÜ RSG) ziyarete açıldı.
Serginin açılışına sanatseverlerin ilgisi yoğun oldu. Açılış konuşmasının ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Grafik Sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu’na plaket takdim etti. İTÜ konservatuvar öğrencileri açılış sırasında yaptıkları canlı müzik performansıyla sanatseverlerin beğenisini topladı.

 
Sanatla zekâyı buluşturan incelikli işleriyle hem Türkiye hem de Amerika’da adından çok söz ettiren Ekşioğlu’nun karma sergisinde, 50’ye yakın eseri yer alıyor. Sanatçının geçmiş dönemlerde ve yakın zamanda ürettiği “kağıt üzeri, tuval, fotoğraf, dijital baskı ve 3 boyutlu” işleri, 3 Mart’a kadar İTÜ RSG’de görülebilecek. İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde yer alan galeri, dileyen tüm sanatseverler tarafından haftanın her günü 09.00-20.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

 
İTÜ SANATIN İÇİNDE’
Sergide konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, ’’İTÜ sanatın içinde bulunuyor. İTÜ’de Türkiye’deki bilinen Türk Müziği alanında ilk konservatuvar yer alıyor. Yetişen insanların sayısı malumunuz. Bunun yanında da görsel sanatlar bizim ilgi çeken alanlarımızdan bir tanesi. Mimarlığın yanında çok farklı alanlarla ilgileniyoruz. Hedefimiz sanat galeridir. Özellikle sanatçılara ev sahipliği yaparak ismimizi duyurmak ve öğrencilerimiz teşvik etmek istiyoruz. Zaten bu tip dersler alıyorlar’’ dedi.

 

 
Sanata ilgisini dile getiren Rektör Prof. Dr. Karaca, “Müzik ve görsel sanatlar ilgimizi çekiyor. Kişisel olarak meraklıyım. Çok fazla çizemiyorum ama gözleyerek ya da dinleyerek takip ediyorum. İTÜ sanat anlamında bu tür katkılarla öncü olabilir. İTÜ’nün sloganı asırlardır öncü” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Grafik Sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu serginin ismi hakkında şunları söyledi: ’’Spontane bir isim oldu. İsim ararken ne olsun diye düşündük. Birden bire ’Virgül’ aklıma geldi, o ismi koyduk. Daha sonra bir arkadaşım dedi ki parantez olabilirdi. O da olabilirdi. Virgülde şöyle bir şey vardı: Biz sanatçıların hayatı emekliliği olmayan alandır. Bugün Türk resminde, sanatında, müzik, bale gibi alanlarda sanatçılar üretmeye devam eder. Başka bir alanlarda mutlaka emeklilik vardır. Sanatçılık ve yazarlıkta yoktur. Üretme süreci devam eder. Bu süreçte dinlenmeler ve duraklamalar vardır. Bu sergiyi ara vermek, duraklama süreci olarak değerlendirip ismini Virgül koydum’’
GRAFİK SANATI TEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYLE BAĞLANTILI
Grafik sanatının teknoloji ve endüstri ile bağlantılı bir meslek olduğunu vurgulayan Sanatçı Ekşioğlu, ’’Endüstri ürünleri arttığı ve teknoloji geliştiği sürece grafik tasarım mesleği de artacaktır. Her yapılan işin bir ismi, etiketi, ambalajı, afişi olması gerekiyor. Bu nedenle zengin ve gelişmiş ülkelerde örneğin: Amerika’da bir kişi 25 kilo çöp ortaya çıkarıyorsa Türkiye’de bir kişi 5 kg çöp ortaya çıkarıyorsa üretmiş olduğumuz çöpün üstünde etiket var, demek ki Amerika’da grafik tasarım daha gelişmiş. Türkiye’de de gelişmiş durumda ama Afrika ve Asya ülkelerine gittiğimiz zaman daha az gelişmiş.Gelişme kaçınılmaz bir durum, sürekli ivme var’’ diye konuştu.
Üniversite ortamlarında sergi ve galerilerin olmasının güzel olduğunu söyleyen Ekşioğlu, şunları söyledi:
’’İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yapılırken belli bir alan oluşturması ya da rektörlüğün galeri haline getirmesi, rektörlükte bulunan insanların bu işte sanatçı aramaları, duyarlıkları ve onaylamaları sonucu bana teklif yapıldı bende kabul ettim. Üniversite ortamlarında sergi ve galerilerin olması çok güzel. Farklı branşta okuyan insanların sanatla tanışması mesleklerini farklı şekillerde yapmasına katkı sağlayacaktır. Buda harika bir şey’’
İTÜ RSG’DE 11. SERGİ
İTÜ RSG, hem İTÜ’lüler hem de tüm İstanbullular için yeni bir sanatla buluşma noktası olarak 2014 yılı başında açıldı. Farklı disiplinlerden sanatçıların eserlerini sergileyen galeride, şimdiye dek 10 sergi açıldı. Merkezi konumu ve ulaşım kolaylığı ile ziyaretçilerin rahatlıkla gelebildiği galeri, İTÜ Ayazağa Yerleşkesindeki rektörlük binasının giriş katında yer alıyor. Galeriyi, tüm sanatseverler, haftanın her günü 09.00-20.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebiliyor. Ayrıca her sergiye özel e-dergi yayınlanıyor. Dergiden, sanatçılarla yapılan röportajlar ve sergi hazırlıklarına ilişkin videolar da izlenebiliyor.

📆 12 Şubat 2016 Cuma 12:08   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR