“Küreselden Yerele Türkiye Grubu”nun düzenlediği “Uluslararası Terörizm Konferansı’nda, terörizm kavramı tüm yönleri ile ele alındı.
Ülkemiz içinde bulunduğu coğrafyanın jeopolitik öneminden dolayı, etnik, ideolojik ve dinsel terörist eylemlere en fazla maruz kalan ülkelerden biri. “Küreselden Yerele Türkiye Grubu” da terörizm kavramının tüm yönleriyle tartışmaya açıldığı “Uluslararası Terörizm Konferansı-Küresel Barışa Bir Tehdit Olarak Terörizm” etkinliğini düzenleyerek tüm bu etkilerin konu edildiği bir platform sundu.
Konferans Koordinatörü, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ve Konferans Genel Sekreteri, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Ulağlı’nın katılımıyla 31 Ocak 2015 Cumartesi günü gerçekleştirilen Uluslararası Terörizm Konferansı’nda terörizmin tanımı, olgusu, ülkemiz ve dünya açısından terör eylemlerinin genel bir analizi yapıldı. İslamofobinin de ele alındığı toplantıda ayrıca terörle mücadeledeki stratejiler, istihbarat ve hukuki yapı tartışıldı.
Bilgi, zenginlik ve özgürlük üreten Türkiye için çalışmalarına devam eden “Küreselden Yerele Türkiye Grubu ve Konferansın Koordinatörü, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk,
“Terör bir beladır, Türkiye olarak bizler de bunun yabancısı değiliz. Terörizm bir amaç değil, belirli bir amacın aracıdır. ABD ve beraberindeki güçler Irak’ta yarattıkları terör dalgasını görmeden sadece IŞİD’i konuşuyorlarsa yanılıyorlar. Tıpkı Fransa’da bir derginin ortaya çıkarttığı ama adına fikir özgürlüğü denilen silahsız terörü görmezseniz, o terörün fitilini ateşlediği Charlie Hebdo saldırısını anlayamazsınız. Sadece son bir yıl içerisinde Batı’da yükselen ırkçılık dalgasının ürettiği terör saldırıları binleri geçmiştir. Terörün ilacı her şeyi açık açık konuşmak, işgalden, sömürüden, insani değerleri hiçe sayan tüm uygulamalardan şiddetle kaçınmaktır. Bugün birileri “islam”ı terör ile aynı kalıplar içerisine sıkıştırmak için yoğun çaba sarf etmektedirler. Bunun bir tek sebebi vardır; çıkarları öyle gerektirdiği içindir. İslam kelime kökeni itibari ile de barış dini olduğunu göstermektedir. Batı öncelikle biz nerede hata yapıyoruz demelidir. Bugün IŞİD ile birlikte savaşanların önemli bir kısmı batıdan oraya gidip onlara katılan insanlardır ve Fransa’da 12 kişinin ölümü gerçekten büyük bir trajedidir.” diye konuştu.
Terörün kurbanı olan gazeteci Uğur Mumcu’nun sözünü hatırlatarak konuşmasına devam eden Külünk, “Terör bir insanlık suçuysa, bu suçu devlet örgütleriyle terör örgütlerinin işlemesi arasında bir fark yoktur, sonuçta yok olan yaşama hakkıdır. Batı, İslam dünyasındaki terör dalgasından, ya da İslam ve terör kelimelerinin bir arada kullanımından hem siyasi çıkar elde etmekte, hem de koca bir toplumu top yekûn mahkum ederek sindirmekte, köşeye sıkıştırmaktadır. Gerek yerel, gerekse küresel grup ve bireysel terörün ana kaynağı ve ateşleyicisi devlet terörüdür”. diyerek konuşmasını tamamladı.
Özellikle günümüz politikalarının en çok tartıştığı kavramlardan biri olan islamofobi’ye dikkat çeken Konferans Genel Sekreteri, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Ulağlı,“İslamofobi ve islami terör emperyalist söylemin en büyük yalanıdır. İslamofobi,bir inanç farklılığının algılanışından daha çok bir ötekileştirme söylemi olarak emperyalist ideolojilerin en fazla kullanıldığı bir söylem oldu. Batı algı dünyasında şekillenen hayali İslam’ın bir teşekkülü olan İslamofobi IŞİD, El Kaide gibi terör örgütlerinin oluşumuna ve gelişimine zemin hazırlarken, küresel bir ayrışmaya da yol açmaktadır.
Bu toplantı ile gerek dünya barışını gerekse ülkemiz coğrafyasını tehdit eden terör ve bu sorunun çözüm önerileri üzerinde durulması amaçlandı.” dedi.
Küreselden Yerele Türkiye Derneği
Küreselden Yerele Türkiye Derneği; Anadolu ve Anadolu’yla ilintili coğrafya üzerinde insan merkezli, hukuk ve adaleti temel alan, yerel ve küresel değerleri önemseyen, farklılıkları zenginlik olarak algılayan ve küresel barışı hedefleyen bir algının temsilcisidir.
Bilimsel yöntemler doğrultusunda, insan haklarına ve etik kurallara bağlı olarak, Türkiye ve dünyada gelişen siyasal, sosyal ve ekonomik dönüşümleri araştırmak, öngörülerde bulunmak, toplumsal duyarlılığı artırmak ve toplumsal gelişime destek vermek derneğin misyonudur. Bu amaçla dernek; bilgi toplama, üretme ve paylaşma yöntemleriyle Türkiye ve dünyada saygın bir konuma ulaşmayı hedeflemektedir. Küreselden Yerele Türkiye Derneği, özel konulara odaklanmakla birlikte, bölgesel ve küresel ölçekli coğrafyada araştırmalar yapma ve strateji geliştirme perspektifine sahiptir.
Bir yanıt yazın