MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Kartal, Manşet, Toplum » ÜNLÜ KARİKATÜRİST BEDRİ KORAMAN ÖLÜMÜNÜN 2. YILINDA KARTAL’DA ANILDI
ÜNLÜ KARİKATÜRİST BEDRİ KORAMAN ÖLÜMÜNÜN 2. YILINDA KARTAL’DA ANILDI

 

Kartal Belediyesi, ünlü karikatürist Bedri Koraman’ı ölümünün ikinci yılında Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlediği bir dizi etkinlikle andı. Anma etkinliğine Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve eşi Feray Öz, Bedri Koraman’ın eşi Nil Koraman, karikatürist-yazar Metin Üstündağ, gazeteci-yazar Nazım Alpman, araştırmacı-yazar Turgut Çeviker ile Bafra Sağlık Eğitim Vakfı Başkanı Bülent Arslan yer alırken, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, Kartal Belediye Meclis Üyeleri, dernek başkanları, Bedri Koraman’ın sevenleri, dostları ve Kartallı vatandaşlar katıldı.

 

 

İki yıl önce Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşamını yitiren ünlü karikatürist Bedri Koraman, Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün düzenlediği panel, belgesel ve sergiden oluşan etkinlikle anıldı. Bedri Koraman’ı Anma Etkinliği’nin panel bölümünde; Bedri Koraman’ın eşi Nil Koraman, karikatürist-yazar Metin Üstündağ, gazeteci-yazar Nazım Alpman, araştırmacı-yazar Turgut Çeviker ile Bafra Sağlık Eğitim Vakfı Başkanı Bülent Arslan konuşmacı olarak yer aldı.

 

 

Bedri Koraman’ın eşi Nil Koraman, “Bedri benim arkadaşım, eşim, hayatım, çocuğum her şeyimdi. Tam 47 yıl mutlu ve huzurlu bir hayat geçirdik. O’nu unutmayanlara, anılarını yaşatanlara ve bugün burada bu etkinliği düzenleyen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e ve bu anma programına katılan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi. Bedri Koraman ile yaşadıkları anılarını ve onun mizahi yönünü anlatan panelistler ise kendisinden çok şey öğrendiklerini ve Koraman’ın Türkiye’nin en önemli mizah karikatüristi olduğunu söyledi. Koraman’ın o dönemlerde çizdiği karikatürlerin şu an meslektaşları tarafından çizilmeye cesaret edilemediğini söyleyen panelistler, o dönemin siyasetçilerinin gazeteci, karikatürist ve yazarlara karşı çok anlayışlı olduklarını belirtti.

“Karikatürler bizim köşelerimizi yonta yonta diğer fikirlerin de tolerans sınırında olabileceğini göstermiştir”

Panelin sonunda plaket ve çiçek takdimi için sahneye davet edilen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Bedri Koraman’ı Anma Etkinliği’ne katkılarından dolayı panelistlere teşekkür ederek: ”Biz Samsun’u çok seviyoruz çünkü Büyük Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Kurtuluş Savaşı’nı oradan başlattı.
2009’da göreve geldiğimizde yine Bafralı olan değerli üstat Neyzen Tevfik’i Kartal’da bulunan mezarında anmaya başladığımızda Kartal Belediye Meclisi’nde yine o dönemler bir konuşma yaparak Neyzen’in Mevlevi, Bektaşi kimliğinden ve felsefesinden bahsettim. Ney üfleyen en büyük üstadın Neyzen Tevfik olduğundan bahsettim. Ve biz Neyzen’in heykelini Kartal’a diktikten sonra Neyzen Tevfik hak ettiği gibi sanatçı kimliğiyle anılmaya başlandı. Bizim kuşak, kişiliğini ve siyasi düşüncelerini geliştirirken yazarlardan, karikatüristlerden etkilenirdi. O yıllarda gazetelerin şehirden taşraya gelmesi iki gün sürerdi, geldiğinde ise büyük bir heyecan ve merakla neredeyse gazete ilanlarını bile okurduk. Bizim ‘umut’ diye baktığımız insanlara, üzerine toz kondurmadığımız o insanlara çizilen karikatürlerden dolayı karikatüristlere bazen kızardık; ama farkına varmadan o karikatürler bizim köşelerimizi yonta yonta diğer fikirlerin de tolerans sınırında olabileceğini ve onlara da anlayışla bakabileceğimizi göstermiştir. Süleyman Demirel karşıtıydık. Aradan yıllar geçti, o mu düzeldi, biz mi düzeldik bilmiyorum yedi kere gitti, sekiz kere geldi bir de baktık ki Cumhurbaşkanlığı’nda demokrasiye sahip çıkan bir adam olarak karşımıza çıktı. Bu vesile ile aramızdan ayrılan tüm değerli sanatçılarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, her zaman aramızda ve gönüllerimizde yerleri var. Her şeyin ilki biraz zordur, önemli olan Bedri Koraman’ların bugünkü gibi tarihte devamlılığı olmalıdır. Beni en çok etkileyen karikatürü, 27 Ocak 1993 kellesini koltuğuna almış yürüyen bir Uğur, yürü Uğur diyor. Ölümünden sadece bir ay önce Bedri Koraman, Uğur Mumcu’yu kelle koltukta resmediyor işte bu öngörüdür. Yüce Atatürk ‘Umutsuz durum yoktur, umutsuz insanlar vardır ben umudumu hiç kaybetmedim’ diyor. Bizler de umudumuzu hiç kaybetmiyoruz, o yolda yürüyoruz. Başta Nil Koraman olmak üzere bugün bu panele katılan herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Başkan Altınok Öz konuşmanın ardından Nil Koraman ve tüm panelistlere plaket ve çiçek takdim etti.

Panelin ardından Ege Hicaz Müzik Grubu Bedri Koraman’ın çok sevdiği Türk ve Yunan eserlerinden oluşan şarkılardan bir konser verdi. Bedri Koraman’ın karikatürlerinden oluşan sergiyi gezen davetlilere ayrıca Kartal Belediyesi tarafından Bedri Koraman anısına tüm karikatürlerinin toplandığı kitap hediye edildi.

Bedri Koraman kimdir?

Bedri Koraman, Samsun’un Bafra İlçesi’nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bafra’da tamamlayan Koraman, 1945’te İstanbul’a geldi. Bir süre Güzel Sanatlar Akademisi’ne devam ettikten sonra dergi ve gazetelerde ressam ve karikatürcü olarak çalışmaya başladı. 1950’i yıllarda 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi gülmece dergilerini yayımladı. 1951’de Deve adlı bir dergi çıkardı. Uzun yıllar Milliyet Gazetesi’nde siyasal karikatürler çizdi. Daha sonra Güneş Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Uzun süre Bodrum’un Torba Mahallesi’nde yaşamını sürdüren ünlü karikatürist, 87 yaşında yaşama veda etti.

Galeri
📆 06 Haziran 2017 Salı 10:38   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR