Capital Dergisi’nin bu yıl 18’incisini gerçekleştirdiği “Capital500 – Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması”nın sonuçlarına göre yüksek performanslarıyla öne çıkan şirketler görkemli bir törenle ödüllendirildi. Vodafone ana sponsorluğunda, T-Systems co-sponsorluğunda düzenlenen ve iş dünyasının liderlerini bir araya getiren “Capital500 Ödül Töreni”nde toplam 8 kategoride 24 ödül verildi. Türkiye’nin en büyük şirketleri Tüpraş, OMV Petrol Ofisi ve Türk Hava Yolları olarak sıralanırken, ENKA Şirketler Grubu Fahri Başkanı Şarık Tara da Onur Ödülü’nün sahibi oldu.
17 Aralık 2015 – Capital Dergisi tarafından Vodafone’un ana sponsorluğunda ve T-Systems’ın co-sponsorluğunda düzenlenen “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması”nın ödül töreni, 16 Aralık Çarşamba akşamı gerçekleştirildi. Bu yıl 18’incisi yapılan araştırmada Türkiye’nin en büyük şirketleri Tüpraş, OMV Petrol Ofisi ve Türk Hava Yolları olarak sıralandı. Shangri-La Bosphorus Hotel’de düzenlenen ödül töreni iş dünyasının liderlerini bir araya getirdi. Törende, “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması” kapsamında ciro, kârlılık, ihracat ve istihdam rakamlarına göre değerlendirilen şirketlere toplam 8 kategoride 24 ödül verildi. ENKA Şirketler Grubu Fahri Başkanı Şarık Tara ise Onur Ödülü’ne layık görüldü.
Gökhan Öğüt: “Şirketler için dijitalleşme önemli ve acil”
Yaklaşık 300 davetlinin katıldığı ödül töreninde bir konuşma yapan Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, şunları söyledi:
“Vodafone Türkiye olarak, Capital500 Ödül Gecesi’ne 6’ncı kez destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Capital Dergisi’nin 18 yıldır başarıyla gerçekleştirdiği ‘Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması’nın, iş dünyamızın hızlı ve istikrarlı yükselişini belgeleyen son derece kıymetli bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Bu araştırmada yer alan ve Türkiye ekonomisinin önemli bir büyüklüğünü temsil eden şirketlerimizin, kaydettikleri performans artışında dijitalleşmeden de güç aldıklarını görmek, Türkiye’nin Dijital Dönüşümüne liderlik etmeyi hedefleyen bizler için ayrıca önem taşıyor. Dijitalleşme, gerek şirketler gerekse Türkiye için son derece önemli ve acil bir konu. Dijitalleşme trendine ayak uyduramayan şirketlerin kan kaybettiklerine şahit oluyoruz. Örneğin, bundan 10 yıl önce Capital500 listesinde yer alan şirketlerin yarısından fazlasının artık listede yer almadığını görüyoruz. Bu sonuçta, hızla değişen iş dünyasının talep ettiği ve teknolojinin de dahil olduğu dönüşümün yeterince algılanamamasının ve sağlanamamasının payı olduğunu düşünüyoruz. Geleceğin iş dünyasında, dijital stratejiler kurgulayabilen ve bu stratejileri yenilikçi iş modellerine ve etkin iş sonuçlarına dönüştürebilen şirketler ön planda olacak.”
“Şirketlerin dijital iş ortağı olmaya devam edeceğiz”
Vodafone’un bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de şirketlerin “dijital iş ortağı” olmaya devam edeceğini belirten Öğüt, şöyle konuştu:
“Ekonomik büyümenin ana unsurunu oluşturan işletmelerimizin dijitalleşmesine büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak üzere geliştirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu ile kurumların yarına hazır olabilmesine yardımcı olacak çözümler sunuyoruz. Bugün itibariyle Türkiye’deki 36 bin işletme tarafından doldurulan anketimizin sonucuna göre %53 olan ulusal dijitalleşme endeksini %75’e çıkarmak için çalışıyoruz. Diğer yandan, Türkiye’nin en dijital şirketlerini belirlediğimiz Dijitalleşme Endeksi ile de kurumların dijitalleşmesi hedefimizde bir adım daha atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dijitalleşme Endeksi’ne göre Türkiye ortalaması %60 iken, Capital500’de ilk 50’ye giren şirketlerin ortalaması %70 olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakamlar bize dijitalleşmede daha gidilecek yolumuz olduğunu gösteriyor. Türkiye’deki tüm şirketleri Dijitalleşme Endekslerini hesaplayarak mevcut durumlarını ölçmeye davet ediyoruz. Hep birlikte, dijitalleşen şirketler olarak, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynayabileceğimize inanıyoruz. Bu vesileyle, Capital500 şirketlerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.”
Zorlu yıl performansı
Türkiye’de ilk defa 1998 yılında Capital Dergisi tarafından gerçekleştirilen, özel sektörü tüm yönleriyle kapsayan “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması”nda, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir zeminde büyümesine katkı sağlayan şirketler ciro büyüklüğüne göre sıralanıyor.
İş dünyasına göre 2014 zor bir yıl oldu. Capital500 Araştırması’nın sonuçlarına göre, Türkiye’nin dev şirketleri sergiledikleri performansla bu zorlu yıldan büyüyerek çıksa da, geçen yıla bakıldığında reel anlamda bir düşüş söz konusu oldu. Şirketler, 2013 yılında nominal olarak %14,3, 2014 yılında ise %14,6 büyüdü. Capital500 şirketleri reel olarak da bir önceki yıl %7,9 büyürken, 2014’te bu oran %5,6’da kaldı.
Türkiye’nin en büyük şirketi Tüpraş oldu
“Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması”nda bu yıl da şirketler ciro, kârlılık, ihracat ve istihdam rakamlarına göre değerlendirildi. Buna göre, Tüpraş, OMV Petrol Ofisi ve Türk Hava Yolları “Türkiye’nin En Büyük Şirketleri” olurken; Gama Endüstri Tesisleri, Aves Enerji Yağ ve Gıda ile Dumankaya İnşaat de “Cirosunu En Çok Artıran Şirketler” arasında yer aldı.
“En Çok Kâr Eden Şirketler” kategorisinde Türk Telekom, Türk Hava Yolları ve Turkcell; “Kârını En Çok Artıran Şirketler” kategorisinde ise Penta Teknoloji, Erpiliç Entegre Tavukçuluk ve Çelebi Hava Servisi ilk üç sırayı paylaştı.
Diğer yandan, “En Çok İhracat Yapan Şirketler” Tüpraş, Ford Otosan ve Oyak Renault; “İhracatını En Çok Artıran Şirketler” ise Gama Güç Sistemleri, Telpa ve Doğuş Çay ve Gıda Maddeleri oldu.
“En Çok İstihdam Sağlayan Şirketler” kategorisinde Türk Telekom, Polimeks İnşaat ve BİM Birleşik Mağazalar; “İstihdamını En Çok Artıran Şirketler” kategorisinde ise Aydem Elektrik Perakende Satış, Balpet Petrol Ürünleri ve Doğa Organik Gıda yer aldı.
Bir yanıt yazın