MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Kartal, Manşet, Toplum » YARINIMIZ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM’E BAĞLI
YARINIMIZ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM’E BAĞLI

MUHALEFET KARTALDAYDI
Muhalefetten ‘Neden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem?’ paneli
Ekonomiyi düzeltecek olan hukuk….


Kartal Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği, “Neden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem?” başlıklı bir panel düzenledi. Panelin birinci oturumunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ve Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp katıldı.

Panelde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek; başkanlık sisteminin, diğer ülkelerdeki demokratik başkanlık sistemlerinden farklı olduğunu, mevcut sistemin lidere sadakate dayanan bir sistem haline geldiğini söyledi. “12 Eylül Darbesi sağlıksız bir parlamenter sistem yarattı. Ülkemiz sağlıklı ve güven veren bir sistemi hak ediyor” dedi.


ÜLKE TEK ADAM REJİMİNE SÜRÜKLENDİ
“Bu sisteme nasıl geçildi?” sorusunu sorarak konuşmasına devam eden Erkek, “Bu çok önemli. 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen referandum hangi şartlarda gerçekleşti? Normalde hiçbir demokratik ülkede olağanüstü hal dönemlerinde köklü sistem değişikliklere dayanan referandumlar olmaz, seçimler olmaz. Ama maalesef, darbeye teşebbüsü ‘Allah’ın lütfu’ olarak gören ve tanımlayan bir iktidar; OHAL dönemi içerisinde suiistimalci, kötü niyetli bir anayasa değişikliği ile anayasayı araç olarak kullanarak ülkeyi bir tek adam sistemine sürükledi. Normalde bu referandumun OHAL bittikten sonra olması gerekiyordu. Ama özellikle OHAL içerisinde yapıldı. Sağlıklı bir anayasal kamuoyu oluşmasına müsaade edilmedi” değerlendirmesinde bulundu.


SİSTEM EROR VERİYOR
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nin Türkiye’de kesinlikle demokratik bir “başkanlık” sistemi olmadığını kaydeden Erkek, “Bu sisteme; devletin ve egemenliğin kişiselleştirildiği, egemenliğin şahsileştirildiği, yani lidere, patrona, sadakate dayanan bir sistem. Demokrasi değil, monokrasi dedikleri, yani bir kişinin egemenliği. Bu demokratik başkanlık sistemi de değil son derece ucube bir sistem. Onun için zaten sorunlarımız her geçen gün daha da ağırlaşıyor. İşte ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ dendi. Neden dendi? Çünkü bizde cumhurbaşkanlığı, bin yıllık devlet geleneğimizde ve Türkiye Cumhuriyeti’nde de yüce bir makamdır” ifadelerini kullandı.


YARINIMIZ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM’E BAĞLI
“Cumhurbaşkanlığı makamı örtüsü altında otoriter bir sistem inşa ettiler” diyen Erkek, “Ve bugün şunu asla unutmayın. Dünyada da öyledir. Otoriter tek adam rejimleri her zaman adaletsizliklerden, çatışmalardan, kaostan, kutuplaşmadan beslenir. Onun için bizlere düşen büyük bir görev var. Bu kutuplaşma girdabına asla girmeyeceğiz. İşte onun için 6 partinin birlikte çalışması çok değerli. Dikkat ederseniz ‘Bir araya gelmeleri mümkün değil’ diyorlardı, bir araya geldik. ‘Bir arada kalmaları mümkün değil’ diyorlardı, bir arada kaldık. Ve şu anda birlikte çalışıyoruz. Ne için çalışıyoruz? Türkiye’nin yarınını inşa etmek için, demokrasi için, demokratik hukuk devleti için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem diyoruz” dedi.
HUKUK DÜZELİRSE EKONOMİDE DÜZELİR

Fransız anayasa hukukçusu ve siyaset bilimcisi Maurice Duverger’in “Demokrasinin kurum ve kurallarıyla tam olarak yerleşmediği toplumlarda başkanlık gibi sistemler çılgınlıktır” sözünü hatırlatan Erkek, “Çünkü mutlaka otoriterleşme, keyfiliğe gider. Onun için ekonomik kriz derinleşiyor, onun için hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluk artıyor. Adaleti de yok eden bir sistem. Çünkü, adaletin olmadığı yerde aş, iş, ekmek asla olmaz. Yani sistem ve ekonomi doğrudan bağlantılı. Sistem ve adalet doğrudan bağlantılı. İşte Ece Güner Toprak’ın ‘Başarabiliriz’ kitabında da yazar ‘Ekonomiyi de düzeltecek olan hukuktur sistemdir’ diyor. Çok doğru. Onun için 6 partinin, sağlıklı, güven veren bir hükümet sistemi üzerinde anlaşmış olması Türkiye’nin geleceği açısından çok değerli” vurgusu yaptı.

📆 20 Haziran 2022 Pazartesi 00:09   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR