MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Manşet, Toplum » YATIRIM DEVLERİ 2. KEZ KARTAL’DA BULUŞTU
YATIRIM DEVLERİ 2. KEZ KARTAL’DA BULUŞTU
  1. KARTAL’A YATIRIM GELECEĞE YATIRIM ZİRVESİ DÜZENLENDİ

 

 

‘Dönüşümde Kartal Modeli’ ile Türkiye’nin en kapsamlı dönüşüm çalışmalarına imza atan Kartal Belediyesi, “Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım” zirvesinin 2. düzenlendi. Yatırımcılara ‘Projelerinizle Kartallıya alan açın” çağrısı yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, planların uzun süre bekletilmesinin yatırımcıya büyük zarar verdiğine dikkat çekti.

 

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ve büyük ilgi gören “Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım” zirvesi bu yıl da Dragos Arkeolojik Kazı Alanı’nda gayrimenkul geliştiricilerinin yöneticilerini, yatırımcı ve uzmanları aynı çatı altında topladı. Zirvede; dönüşen Kartal’ın geleceği, ‘Kartal’ın Renkleri’, ‘Yabancı Yatırımcıların Gözünden Kartal’, ‘Uzmanlar Ne Diyor?’, ‘Kartal’ın Değişen Kent Kimliği’, ‘Neden Kartal?’ ve ‘Kartal Yüksekten Uçuyor’ başlıklarıyla masaya yatırıldı.

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün katılımıyla Metin Uca ve Servet Yıldırım’ın moderatörlüğünü yaptığı zirvede; AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, Maya Holding CEO’su Fuat Atalay, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Metsan İnşaat Başkanı Cemalettin Satoğlu, Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, AC Yapı Başkanı Ali Coşkun, DKY İnşaat Başkanı Ali Dumankaya ve DAP Holding Başkanı Ziya Yılmaz, İtibar Grup Eş Başkanı Reşat Rahimov, Önkollar Başkanı Habibullah Önkol,

Doğuş Grubu Ekonomi Grup Başkanı Servet Yıldırım, Araştırmacı-Yazar Sunay Akın, TAK Kartal’ın kurucusu ve Şehir Planlamacı Faruk Göksu, Pazar Araştırmacısı Ertan Aksoy, Gökdeniz Kartal Satış Uzmanı Hülya Tiktaş, İş GYO Satış Müdürü Ayşegül Ekşioğlu, AND Pastel Satış Uzmanı Ayşegül Demircioğlu ve AC Yapı Satış Uzmanı Zeynep Özçelik konuşmacı olarak yer aldı.

 

Kartal Dönüşümde Türkiye’ye Örnek Oldu

 

Zirvenin açılışında konuşan Doğuş Yayın Grubu Ekonomi Grup Başkanı Servet Yıldırım, Kartal’ın dönüşüm konusunda Türkiye’ye örnek olacak bir çaba içinde olduğunu söyledi. Yıldırım, “ Kartal’da dönüşüm için yapılan yıkımlar şenlik şeklinde geçiyor. Kartal Belediyesi’nin internet sitesinde, dönüşüm sayesinde bugüne kadar kurtarılan can sayısını belirten bir sayaç var. İşte o sayaç her şeyi anlatıyor” dedi.

 

Yıldırım’ın ardından zirvenin açılış konuşmasını yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, deprem gerçeğine dikkat çekti. Başkan Altınok Öz, “ Mesele binaların yüksekliği değil, depreme uygun koşullarda yapılan binalar. Japonya’da senede ortalama 1500 deprem oluyor ancak binalar yüksek. Bu zirvede yatımcılar ve satış temsilcileriyle birlikte –İnsanlar niye Kartal’ı tercih ediyor?- ve –Yerel yönetimin önü nasıl açılır? Sorunlar nasıl aşılır? – sorularına cevap vereceğiz. Bu zirvede, benim de dönüşümün olmazsa olmazlarına ilişkin önerilerim olacak. Biz dönüşüme hazırız, halkımız da hazır ama mevzuatta bazı sorunlarla karşılaşabiliyoruz “ dedi.

 

“Bir Milletin Zenginliği Hisse Senediyle Değil Hissi Değerlerle Ölçülür”

 

Zirvenin ‘Kartal’ın Renkleri’ başlıklı oturumunun moderatörlüğünü Sunucu – Yazar Metin Uca yaptı. Esprili üslubuyla keyifli bir sunum gerçekleştiren Uca, ilk olarak Araştırmacı Yazar Sunay Akın’a söz verdi. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün ‘Önce İnsan’ söylemine dikkat çeken Sunay Akın, “ Bir milletin zenginliği, hisse senetleriyle değil HİSSİ senetleriyle ölçülür. Bilgiye hakim olamazsak bir kente de hakim olamayız. Bir kentte ne kadar çok müze varsa o kadar ilham perisi var demektir. İşte Başkanım Altınok Öz’ün dediği –önce insan- bu demektir. Bilgi, öğretilebilen ve yönetilebilen en büyük güçtür. Müzeler, tarihi eserlerin kaldırıldığı birer depo değildir. Müzeler, çocukların yılda 1 kez gezdirildiği yerler olmamalı. Ülkemizin bugün geldiği noktada, değerlerimiz yumurta gibi tokuşturuluyor. – Cumhuriyet mi Osmanlı mı kırılacak – deniyor“ dedi. İstanbul’da ailelerin çocuklarıyla birlikte gidebileceği AVM dışında yerler olmamasına değinen Akın, Kartal’da yakında hizmete açılacak Masal Müzesi’ni hatırlattı. Akın, ‘Kartal Belediye Başkanımızın üstün çabalarıyla hizmete açacağımız Masal Müzesi’nde, Türk milletini çok vicdanlı ve sevgi dolu bir millet olarak tanımlayan Andersen’in de bir heykeli yer alacak. Kartal’a ilişkin, Başkanımla birlikte birçok fikrimiz var. Kartal, 1 saatin 1000 kitaba sığdığı bir müze adası olacak. Başkanımız Altınok Öz’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Akın’ın ardından söz alan TAK Kartal Kurucusu ve Şehir Planlamacı Faruk Göksu, dönüşürken fark yaratmanın önemine değindi. Göksu, “ Kartal, tarihi değerlerin yeniden keşfedildiği bir kent. İstanbul’un bir sanat ve kültür kentine ihtiyacı var. İşte Kartal’ın farkı bu olacak. 2013’ten bu yana TAK Kartal ile tasarımcılarımızın yatırımcılarla ve mahallelilerle bir araya geldiği bir deneyim yaşıyoruz. Ana temamız, keşfetmek. Tasarımcılarımız, bir otobüsle gezerek sorunları ve öncelikleri halkla birlikte belirliyor ve birlikte çözüm arıyoruz. Dönüşüm, boş arazilerde değil insanların yaşadığı yerlerde gerçekleşiyor. Biz bu bilinçle çalışıyoruz “ dedi.

 

Daha sonra Pazar Araştırmacısı Ertan Aksoy, Kartal’da yaşayan insanların profili ve benzeri konulara ilişkin yaptıkları araştırmanın sonuçlarını, zirvenin katılımcılarıyla paylaştı.

 

Yabancı Yatırımcının Yeni Gözdesi Kartal  

 

  1. Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım Zirvesi’ne bu yıl yabancı yatırımcılar da büyük ilgi gösterdi. Zirveye Azerbaycan’dan katılan Reşat Rahimov ve Suudi Arabistan ve Ortadoğu’nun ardından Kartal’da birçok projeye imza atan Habibullah Önkol, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür etti. Reşat Rahimov, “Biz tek millet, iki devletiz. Yabancı yatırımcıdan ziyade kardeş yatırımcıyız. Kartal’a yatırımlarımız devam edecek” derken Habibullah Önkol, “Kartal’ı, ulaşım bağlantılarının iyi olması ve Başkan Altınok Öz’ün özverili çalışmaları sonucunda dönüşümde gelinen nokta sebebiyle tercih ettik” dedi.

 

Kartal Neden Tercih Ediliyor?

 

Zirvenin ‘Uzmanlar Ne Diyor?’ başlıklı oturumunda ise gayrimenkul firmalarının satış temsilcileri, Kartal’da oturmak ya da yatırım amaçlı ev alan insan profili hakkında bilgi verdi. ‘Kartal, Maltepe’nin neresinde?’ diye sorulan günlerden, Kartal’ın bir cazibe merkezi haline geldiği günlere gelindiğini belirten satış uzmanları, Göztepe, Bostancı gibi semtlerden Kartal’a yoğun bir talep olduğunu belirttiler.

 

Moderatörlüğünü Doğuş Yayın Grubu Ekonomi Grup Başkanı Servet Yıldırım’ın yaptığı “Neden Kartal?” konulu panelde; yatırımcılar; Ali Baki Usta, Fuat Atalay, Turgay Tanes ve Cemalettin Satoğlu tarafından yatırımcıların neden Kartal’ı tercih ettiği, Kartal’ı Kartal yapan maddelerin neler olduğu konuşuldu. Yatırımcılar ayrıca; Kartal’da konut satın alımlarını etkileyen faktörleri ve Kartal’da gayrimenkul satın alma nedenlerini de bir sunum eşliğinde katılımcılarla paylaştı. Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç’ın moderatörlüğünü yaptığı “Kartal Yüksekten Uçuyor” konulu panelde ise yatırımcılar; Nazmi Durbakayım, Ali Coşkun, Ali Dumankaya ve Ziya Yılmaz, firmalarının portföyü hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Yatırımcılar; Kartal’da gerçekleştirdikleri projelerden, gelecekte Kartal için düşündükleri konut projelerinden, bu projelerin nasıl olması gerektiğinden, kentsel dönüşüm planlarından ve bu süreçte karşılaştıkları prosedürlerden bahsederek dönüşümün nasıl olması gerektiği hakkında konuştu.

 

“Projeleriniz Kartal’a yabancı olmasın, Kartal ile bütünleşsin”

 

Zirvenin sonunda kapanış konuşmasını yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Kartal; düşlüyor, düşünüyor, değişiyor, gelişiyor. Bu değişim ve gelişimde kent yöneticileri olarak belediye çalışanlarımızla birlikte üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. Tabii -Sorun var mı?- diye soracak olursanız, sorunlar var. Kartal’ı anlattık, anladık ama ben müsaadenizle birkaç sorundan bahsetmek istiyorum. Bundan iki veya üç sene önce Kartal’a yatırım yapan arkadaşlarımıza projeleriniz Kartal’a yabancı olmasın, Kartal ile bütünleşsin, eğer projeler Kartal’la yabancılaşırsa kendinize Rudy Giuliani gibi bir belediye başkanı arasınız demiştim.  Bu sözümü tekrarlıyorum projelerinizin içinde mutlaka Kartallı, Kartal’da doğmuş, Kartalı seven kişilere de yer verin, onlara alan açın.

 

“Kartal Belediyesi olarak övgüyü hak ediyoruz”

 

Dönüşümde en iyi belediyenin Kartal Belediyesi olduğunu vurgulayan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Biz Kartal Belediyesi olarak övgüyü hak ediyoruz; çünkü bu konuda kendimizi ‘en iyi ekip’ olarak görüyoruz. Kartal Belediyesi olarak 2009-2014 arası planlar yaptık, Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurduk. Bu müdürlük, bakanlık ile eşit şekilde fikir üretebilen, dönüşümün önünü açan yolları gösterebilen bir ekipten oluşuyor.  Ama sorunlar da var… Ali Bey’in değdi gibi 157 metrekare için 18 ay kira ödenmek zorunda kalındı.  Devletten alacağı sadece 157 metrekare için bir yatırımcının bu kadar kira ödemesi ciddi bir masraftır. Sorun şurada 6306 sayılı yasa ile dönüşümün önü açılıyor.  3194 sayılı yasa ile açılan dönüşümün önünde ABS freni gibi duruyor. Ne yapmak lazım bir kere yıkım kararı verilmiş mi verilmiş, bunun geri dönüşü var mı yok. O halde en azından hafriyatına izin verebilmemiz lazım.  Ruhsat çalışması yaptırabilmemiz lazım.  Tapuda işlem yapılabilmesi lazım. Bunların mutlaka önü açılmalı. Açılacak yasal prosedürler mutlaka yerine getirilmeli. Bu olabilir mi? olur. Yatırımcı, avan projeyi verir, avan proje üzerinden de kazı iznini verebilmemiz lazım. Belediye olarak dedik ki ön kazı belgesi verelim. Geçen ay Büyükşehir Meclisi’ne yolladık. Çatıları mutlaka emsale sayarak ve şeklini serbest bırakarak yasal hale getirmemiz lazım. Bu yeni bir yönetmenlik çalışması yapan bakanlığın, olmazsa olmazı olabilmeli. Yatırımcı yeri yaptı.  Hemen yanında büyük bir arazi ve fabrika… Fabrikayı kiraya veriyor planda da orada 18-20 metrelik yol var o yatırımcının keyfine bağlı olarak biz beklemek zorunda kalıyoruz. O yol, açılabilmeli. Bunun yasal olarak önünün açılması lazım.

 

“Yer üstündeki otoparklar büyük sorunudur, yerüstündeki otoparkları yer altına taşımalıyız”

 

İstanbul’un en büyük sorunları arasında yer alan otopark sorununa değinen Başkan Altınok Öz: “Örneğin bir park ve yanında da konut alanı mevcut, parkların altına otopark izini veriyorsak parkların altından otoparklar arasında bağlantı kurabilmeliyiz. Binaların altını ve parkların altını çekme payını düşünmeden % 100 otopark yapma şansını yakalamalıyız. İstanbul’un en büyük sorunu, yer üstündeki otopark sorunudur. O halde yerüstündeki otoparkları, yer altına taşımalıyız. Yasal zeminini hazırlayalım, otopark çekme mesafesini değil, alanı olduğu gibi otopark olarak kullanalım. 5 bin metre olan parklarda işte şu kadar otopark yapılabilir. Bırakın hepsine yapalım.” dedi.

 

“Camilerin altında ticarethane görmek istemiyoruz”

Kartal Belediyesi olarak her daire için belli sayıda otopark alanının olmasını zorunlu kıldıklarını belirten Başkan Altınok Öz: “Camii yapıyoruz, altındaki alana da, markete de izin veriyoruz. Cemaatin kalabalığının üzerine bir de marketin kalabalığı ekleniyor. Cenaze olunca da camiye giremiyoruz. Belediye olarak 2009’da camii derneklerini topladık. ‘Süreleri bitince camilerin altındaki marketler boşaltılacak’ dedik. Camilerin altında ticarethane görmek istemiyoruz. Bu anlayışı Türkiye’yi yönetenlerin de kabullenmesi, içselleştirmesi ve o yolda yürümesi lazım. Kartal Belediyesi olarak her daire için 1,5 araçlık imar kanununa göre otopark alanını zorunlu tuttuk.  Bugün duyuyoruz ki bakanlık 1,5-2 gibi bir çalışma yapıyor. Yer üstü otoparka izin vermeden, yer altı otopark yaptırmalıyız. Tabii otopark sertifikaları çıkarttırmamız gerekiyor.” dedi.

 

“Mutlaka deniz ulaşımının önünün açılması gerekiyor”

Kartal’ın ulaşımdaki tek sıkıntısının denizyolu ulaşımı olduğunu belirten Başkan Altınok Öz: “Paris’e gidiyorsunuz ya da başka bir yere… Tepemizde bir bina kamu veya özel de olabiliyor. Concorde Meydanı’ndan operaya giden yer gibi… Özel bir bina ve bu binanın altından yol geçiyor. Siz onu burada yapamazsınız. Dolayısı ile estetik bina yapacak kurul-kuruluşun ve bunun izninin mutlaka oluşması gerekiyor. Kartal’ın ulaşımda sadece bir sorunu var. O da deniz ulaşımı.  Eskiden deniz ulaşımı var olan Kartal’da şu anda deniz ulaşımı ile ilgili bir irade söz konusu değil. Ben Büyükçekmece’ye belediyenin motoru ile 35-40 dakika arasında gidebiliyorum. Üstelik lodos varken… En iyi ulaşım, deniz ulaşımıdır. Bu projeler geliştiğinde mutlaka deniz ulaşımının önünün açılması gerektiğini düşünüyorum.

 

“Kartal’a Opera Binası’nı yapacağız”

Son olarak eklemek istiyorum. Opera Binası’nı yapacağımız ve mülkiyeti Kartal Belediyesi’ne ait olan yeri, Büyükşehir Belediyesi İETT garajı olarak düşündü; ama biz dedik ki ‘Kartal sanat merkezi olacak.’  Onunla ilgili de yasal yollar tamamlanmak üzere. Biz Kartal’a Opera Binası’nı yapacağız. Bozulmuş, yenilenmek zorunda kalan Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi ile ilgili geçtiğimiz hafta bir toplantı yaptık.  Bir tiyatro binası; sesinden sahnesine, sahne derinliğinden, genişliğine, yüksekliğine kadar nasıl olmalı bunun çalışmasını yaptık.

 

“Atatürk’ün dediği gibi ilim, fen ve bilimin eşliğinde yol almak zorundayız”

Başkan Altınok Öz, konuşmasının konuşmasını şöyle sonlandırdı: “İstanbul Üniversitesi Akustik Bölüm Başkanı ile görüştük, konu ile ilgili çalışmalar yaptık. Koca bir cami yapılmış, İmam Hatip Camii… Hocanın konuşmasını, yankılanan sesten dolayı konsantre olamayarak dinliyorsunuz. Biz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ilim, fen ve bilimin eşliğinde yol almak zorundayız.  Kocaman cami yaparsın; ama içindeki cemaat hocanın dediğini anlamıyorsa, o eser hiç bir şey değildir.  Biz, o yolda yürümeye çalışıyoruz. Sunay Akın’ın dediği gibi ‘Bir kenti, bir ülkeyi, bir ilçeyi ilçe yapan hisse senetlerindeki değerleri değil, hissi senetlerindeki değerlerdir.’  Hissi değerler de buluşmak üzere diyorum. Teşekkür ediyorum. Buraya gelerek katkı verdiniz, görüşlerinizi açıkladınız. İnşallah 3. Kartal Zirvesi’nde daha güzel dileklerle burada bulunuruz.  Her yıl ortalama 10 bin kişinin deprem dönüşüme dâhil olduğu Kartal’da inşallah sanayinin boşalttığı alanları da dönüştürürüz. Değişen, gelişen,  dönüşen güzel bir Kartal, güzel bir yaşam diliyoruz.” Zirvenin sonunda katılımcılara öğle yemeği ikramı yapıldı.

 

 

Galeri
📆 11 Mayıs 2017 Perşembe 09:05   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR