Resmi gazete 23 Temmuz’da yayınlanan Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği kapsamında oluşturulan ve iç kalite güvence sistemlerinin kurulmasını destekleyen Yükseköğretim Kalite Kurulu ile kalite kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak.
Yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleriyle, idari hizmetlerinin iç-dış kalite güvencesi kapsamında, akreditasyon ve bağımsız dış değerlendirme kurumlarının yetkilendirilmesi süreçlerini kapsayan “Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği”, Yüksek Öğretim Kurumu’nun 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı 7 ve 65’inci maddeleri ile 44’üncü maddesinin (b) bendine dayanılarak hazırlandı. 23 Temmuz 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre “Yükseköğretim Kalite Kurulu” oluşturuldu.
İÇ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ
Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği ve Yükseköğretim Kalite Kurulu hakkında değerlendirmede bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Yükseköğretim Kalite Kurulu ‘İç kalite güvence sistemlerinin kurulmasını desteklemek, kalite kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için eğitim, toplantı, çalıştay ve benzeri faaliyetlerde bulunmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ortak çalışmalar gerçekleştirmek, dış kalite değerlendirmeleri ve akreditasyonda uygulanacak prosedürlerle ilgili yükseköğretim kurumlarını bilgilendirmek ve yayınlar yapmak, öz değerlendirme ve dış değerlendirilme süreci sonrası kalite iyileştirmelerine yönelik tavsiyeleri içerecek şekilde nihai raporu düzenleyip Genel Kurul’a sunmak, en çok beş yılda bir yapılması gereken dış değerlendirmeyi, süresi geçmesine rağmen yaptırmayan yükseköğretim kurumları hakkında dış değerlendirme yaptırılmasını Genel Kurul’dan talep etmek, yükseköğretimde kalite güvencesi konusunda uluslararası kuruluşlar nezdinde kurulu temsil etmek’ gibi görevleri yerine getirmek amacıyla kurulmuştur” ifadelerini kullandı.
“SORUMLULUK BELİRLENECEK”
Dr. Aydın, Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun oluşturulmasının, yetkin ve katma değer yaratan öğrencilerin yetiştirilmesine fırsat tanıyacağını ifade etti. Aydın, “Ülke çapında üniversite sayısının hızla artış göstermesiyle bu güvencenin sağlanması; eğitimde küresel paradigmanın değişmesiyle birlikte doğal olarak yeniden tanımlanan öğrenme yöntemleri, öğrenme teknolojileri, ulusal ve uluslararası iş birlikleri, öğrencilerin hareketliliği, mezunların istihdamı, bir üniversitenin objektif olarak diğer üniversitelere göre hangi sırada olduğunun belirlenmesi gibi konuların şeffaf bir şekilde ortaya konulmasına ve sorumlulukların daha net belirlenmesine de olanak sağlayacaktır” diye konuştu. Dr. Aydın, “Hazırlanan yönetmeliğin bağımsız bir şekilde kamuoyu ile paylaşılması, Yükseköğretim Kurumları’nı küresel dünyanın ihtiyaç duyduğu yetkin kurumlar olmaları yolunda hızlı ve kararlı davranmalarına yol açacak ve yükseköğretimin bütün paydaşlarının bu durumdan en yüksek oranda faydalanmasına neden olacaktır” dedi.
Bir yanıt yazın