MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Etkinlikler, Genel, Kültür-Sanat, Magazin, Manşet, Toplum » BÜYÜK USTA NEDRET SELÇUKER KARTAL’DA ANILDI
BÜYÜK USTA NEDRET SELÇUKER KARTAL’DA ANILDI

Usta spiker, gazeteci, diksiyon hocası, şiir sunucusu, Radyo ve Tv dalında ilk devlet sanatçısı Nedret Selçuker, ölümünün 6. yıldönümünde Kartal Belediyesi’nce düzenlenen etkinlikle anıldı.

 

2008 yılında Kartal’da vefat eden Nedret Selçuker’i anma etkinliği, Uğur Mumcu Mahallesi Kültür Merkezi’nde Kartal Belediyesi salonunda gerçekleştirildi. Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan anma programına Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, Nedret Selçuker’in eşi Selma Selçuker, eğitimci yazar İbrahim Gülşen Kafkas’ın yanı sıra sevenleri katıldı. Duru Türkçesi ve usta sunumuyla bilinen Selçuker’in anıldığı törende konuşan eşi Selma Selçuker, merhum sanatçının esprili ve ince kişiliğinden bahsederek, Kartal Belediyesi’ne verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

 

 

Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer ise Nedret Selçuker gibi isimlerin kolay kolay yetişmediğini belirterek onun özelliklerine erişebilmenin, uzun bir zaman, çaba, emek ve özveri gerektirdiğini söyledi. Gürer, Kartal Belediyesi’nin kültür ve sanat ile ilgili yaptığı çalışmalara da değindi.

 

unnamed (1)

Türkçeye katkıda bulunan en önemli isimlerden biri olan ve kullandığı duru Türkçe ile hafızalara kazınan Nedret Selçuker, ölümünün 6. yılında Kartal Belediyesi tarafından yine hatırlandı. Selçuker için düzenlenen anma töreninde açılış konuşmasını, Selçuker’in öğrencisi olan Şefika Keskin yaptı. Törende daha sonra barkovizyon görüntüleri eşliğinde şiir sunumu yapıldı ve Selçuker’in sanatçı dostları birbirinden güzel şarkıları seslendirdi. Nedret Selçuker’in eşi Selma Selçuker ise yaptığı konuşmada sözlerine, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz’e teşekkür ederek başladı. Kartal Belediyesi’nin her yıl düzenlediği etkinlik ve gösterdiği destek ile vefa gösterdiğini kaydeden Selma Selçuker, Nedret Selçuker’in güzel konuşma ve Türk dili ile ilgili titizliğine değindi. Eşi ile yaşanmış pek çok anıdan örnekler veren Selçuker, “Eminin bizi şu anda dinliyordur. Onun şöyle bir sözü vardı: Ya şiir okursun, ya şiiri okursun, ya da şiir seni okur” dedi.

 

Selma Selçuker’in ardından konuşan Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer de Nedret Selçuker gibi isimlerin kolay kolay yetişmediğini belirterek onun özelliklerine erişebilmenin uzun bir zaman, çaba, emek ve özveri gerektirdiğini söyledi. Konuşmasında Kartal Belediyesi’nin kültür ve sanat adına çalışmalarından da söz eden Gürer, “ Bizler geçmişi yaşayan ve geçmişi görenler olarak dün ile ilgili değerlendirmeler yaptığımızda bir şeyi özlemle anıyoruz.

 

 

Dünde, sevgi ve samimiyetle oluşan ve bir beceri ile doğan güzellikler vardı. Biraz evvel Nejdet Selçuker’in özgeçmişi okunurken söylenenler kolay elde edilmiyor. O söylenenlere erişebilmek, araştırmayı, eğitimi, beceriyi, algılamayı ve anlamayı gerektiriyor. Onun için de onlar aramızdan ayrıldıktan sonra değerlerini daha yoğun fark ediyoruz. Onların nasıl süreçlerden geçerek o ustalığa eriştiklerini ancak o zaman daha net kavrayabiliyoruz. Nedret Selçuker’in yaptığı katkıları ancak böyle anma törenlerinde kendisi hakkında söylenenler biriktikçe daha iyi algılayabiliyoruz. Kendisi Kartal’ın değerlerinden biriydi ve Kartal Belediyesi olarak bize değer katanlara hak ettikleri değeri vermenin gerekliliğine inanıyoruz ” dedi.

 

 

Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün göreve başladığı günden bugüne sanat ve kültür alanındaki çalışmaları yanında Kartal’ın ve ülkemizin değerlerine sahip çıktığını, Kartallı Kazım, Neyzen Tevfik gibi değerlerin anıtları yanında kutlama ve anma günleri düzenlendiğini söyledi. Gürer, Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretileri ışığında çağdaş yaşamın tüm değerlerini Kartal ile buluşturmak adına Kartal Belediyesi’nin çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

Törende konuşan eğitimci yazar İbrahim Gürşen Kafkas da Nedret Selçuker ile ilgili anıları ve düşüncelerini anlattı. Anma töreninde daha sonra sahneye çıkan orkestra ve Özlem Kırımlı muhteşem bir konser verdi. Fransızca, Sırpça ve Türkçe eserler seslendiren Kırımlı’ya yılların tecrübeli ismi Necdet Karabiber de eşlik etti. Karabiber, sahnede Nedret Selçuker ile yaşadığı anılarını da paylaştı ve Özlem Kırımlı ile birlikte düet yaptı. Konser sonrası Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, Özlem Kırımlı, Necdet Karabiber ve Ulvi Kırımlı ile Vedat Biçkin’e plaket verdi. Nedret Selçuker’i tanıyanların anılarını paylaştığı etkinlik, katılanlara, Şefika Keskin ve Nilgün’ün sunumları eşliğinde şiirle dolu bir akşam yaşattı.

Radyo Televizyon Alanında İlk Devlet Sanatçısı
Radyo ve TV programlarıyla, Türkçeyi doğru kullanma konusundaki hassasiyetiyle tanınan Nedret Selçuker, gazetecilikle başladığı meslek yaşamına spikerlikle devam etti. Mikrofonların altın sesi Nedret Selçuker, TRT’de devam eden spikerlik hayatı boyunca mesleğe birçok yeni isim de kazandırdı. 2008 yılında İstanbul Kartal’daki evinde solunum yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yuman Selçuker, Radyo-Tv alanında Devlet Sanatçısı ünvanını alan ilk isimdi.

 

 

Eşsiz Türkçesi ve sesiyle gönüllere taht kuran Selçuker, seslendirme konusunda başarılı çalışmalarıyla da adından sıkça söz ettirdi. Yunus Emre şiirleri de seslendiren Nedret Selçuker, ekranların ve mikrofonların ‘altın sesi’ unvanıyla anılıyordu. Selçuker, Türk sanatına yaptığı değerli hizmet ve sanatçı kişiliği dolayısıyla dönemin Kültür Bakanının teklifi ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in onayıyla, radyo ve televizyon alanında ‘Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı’ unvanını alan ilk isim olmuştu.

Galeri
📆 15 Ekim 2014 Çarşamba 11:18   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR