MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Kültür-Sanat, Magazin, Manşet, Toplum » NEŞET ERTAŞ, ÖLÜMÜNÜNÜN 2. YILINDA KARTAL’DA ANILDI
NEŞET ERTAŞ, ÖLÜMÜNÜNÜN 2. YILINDA KARTAL’DA ANILDI

Bozkırın Tezenesi Kartal’da anıldı

Ünlü halk ozanı Neşet Ertaş ölümün 2. yılında Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen anma gecesinde anıldı.

“Zahidem”, “Neredesin Sen”, “Yalan Dünya” gibi unutulmaz türkülere imza atan , Türk Halk Müziği’ne “Bozkırın Tezenesi” olarak anılan, son dönem Anadolu Türkmen/Abdal müziğinin en ünlü temsilcisi ve yorumcusu,Türk Halk Müziği’nde gönüllere taht kurmuş halk ozanı Neşet Ertaş, vefatının 2. yılında Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı.

 

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda Araştırmacı-Yazar Ahmet Özdemir, ozanın yaşamı ve türküleri hakkında bilgiler verdi. Türk Halk Müziği Sanatçısı Mustafa Tatlıtürk ise Bozkırın Tezenesi olarak bilinen Ertaş’ın her biri anlam yüklü türkülerini seslendirdi. Kartal Belediyesi Başkan Vekili ve Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Güner’in yanı sıra kalabalık bir topluluğun katıldığı anma programında Ertaş’ın yaşamı ve sanat hayatı ile ilgili bilgiler aktarıldı ve usta ozan türküleriyle hatırlandı.

 

Ertaş’ın çocukluğundan başlayarak yaşadığı ortamı ve geçirdiği evreleri aktaran Araştırmacı-Yazar Ahmet Özdemir Ozan; Neşet Ertaş’ın her biri dillere pelesenk olmuş türkülerinin nasıl ortaya çıktığını da anlattı. Türk Halk Müziği Sanatçısı Mustafa Tatlıtürk ise Neşet Ertaş’ın seslendirdiği “Veda”, “Yalan Dünya”, “Gariban Dünyada Yüzü Gülmez” gibi unutulmayan türküleri sazıyla tekrar hatırlattı. Anma gecesine katılanlarında sık sık eşlik ettiği türkülerin yanı sıra Ertaş’ın yaşamından karelerde barkovizyon eşliğinde yansıtıldı.

 

Kendisine verilen devlet sanatçısı unvanını reddeden ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin verdiği nişanı kabul eden merhum sanatçı Ertaş’ın anıldığı gecede ünlü ozanın pek çok eseri seslendirildi. Yaşadığı dönemde UNESCO tarafından yaşayan insan hazinesi kabul edilen Ertaş’ın eserleri ile anıldığı programın sonunda Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan sahneye çıkarak, Araştırmacı-Yazar Ahmet Özdemir ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Mustafa Tatlıtürk’e Kartal Belediye Başkanı Op.Dr.Altınok Öz adına plaket takdim etti.

 

Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, “Neşet Ertaş’ı dinlerken bir felsefe uzmanını dinler gibi, bize öğüt, nasihat verdi. Bir bilim adamı gibi bize anlattı. Bir eğitimci gibi bizi eğitti. Zahide’yle hepimizin aşkını tazeledi. Neşet Ertaşlar olmasaydı belki bugün bu ülkede daha değişik diller olacaktı, belki başka anlayışlara doğru itilecektik. Neşet Ertaşları ne kadar anlarsak, onu ne kadar güzel yorumlarsak, onun türkülerini gelecek kuşaklara ne kadar aktarırsak, o kadar bu ülkeye fayda getiririz diye düşünüyorum.” diye konuştu.

📆 25 Eylül 2014 Perşembe 14:49   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR