MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Kartal, Manşet, Politika, Toplum » ŞAHANOĞLU; YAKACIK ÇEŞMELERİ BİR BİR TARİHE KARIŞIYOR
ŞAHANOĞLU; YAKACIK ÇEŞMELERİ BİR BİR TARİHE KARIŞIYOR

Bir zamanlar havası,tatlı suyu ve Kağıt Kebabı ile ünlü Yakacık’ın tarihi çeşmeleri bir bir tarihin derinliklerine karışmaya başladı.

İstanbul’un en eski sayfiye yeri ve piknik alanı konumunu tamamen kaybeden Yakacık’ın 34 ünlü çeşmesinden sadece birinin suyu akıyor. O da Osmanlı döneminde inşa edilen Hacı Kâhya Çeşmesi.
İNCELEMELERDE BULUNDU
E-5 altı, E- 5 üstü ile en çok ve yakından ilgilendiği gözlemlenen DP. Kartal Belediyesi Başkan Adayı Müslim Şahanoğlu yine Osmanlı döneminde inşa edildiği bilinen Paşa Çeşmesinin de suyunun kuruduğunu görmenin üzüntüsünü yaşadı. Kısa bir süre öncesine kadar suyunun aktığı belirtilen PAŞA Çeşmesininde suyunun akmadığını ve diğer tarihi çeşmeler gibi kaderine terk edildiğine sert tepki gösteren Şahanoğlu, “ Yakacık çeşmelerine neler oluyor? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Yakacık çeşmeleri, tarihi hamam ve Türbe ile ilgili sıkıntıları defalarca gündeme getirmeme rağmen nedense bu konuda Anıtlar kurulundan ses seda çıkmadı. Bu ne sorumsuzluktur bu ne ilgisizliktir?” yorumunu yaptı.
TARİHİ ÇINARIN KÜNYESİNİ DE ÇALDILAR
Şahanoğlu bu arada yaptığı bir başka araştırmada Yakacık Merkez Camii önündeki tarihi Çınar ağacının gövdesinde asılı duran ve üzerinde eski yazı ile çınarı dikenin ismi bulunan ve yaşını belirten levanın çalındığını Yakacık-Aydos Ormanlarını Koruma Derneği Başkanı Abdullah Çakır’dan öğrendi ve adeta şok yaşadı. Şahanoğlu, “ Yakacık’ın neresinden tutsan elinde kalacak durumunu getirilmesi tabiî ki beni çok üzüyor. Bende 20 yıldan fazla Uğur Mumcu Mahallesinde ikamet etmekteyim. Orada da çok sorun var.20 yıl içinde en çok dikkatimi şu konu çekti. Kartal’a oranla Yakacık daha önemli tarihi değerleri sahip. Mesela Aydos Kalesi, Aydos Manastırı, Köşkler, tarihi hamam ve çeşmeler, piknik alanları gibi değerleri bünyesinde toplayan Yakacık bu olumsuzlukları hak etmiyor” ifadesini kullandı. Şahanoğlu bu arada Osmanlı döneminden 1950’li yılların ortasına kadar Yakacık’ta çıkan yangınlara ilk müdahaleyi yapan ve İtfaiye görevini yapmakta olan Tarihi Tulumba’yı ortaya çıkarmak için çalışma başlatacağını da sözlerine ekledi…..Haber-foto: Fethi Satıcı

Etiketler:
📆 15 Ocak 2014 Çarşamba 16:49   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR