MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » ​Duygusal zeka depresyon, kaygı ve çatışmadan koruyor!
​Duygusal zeka depresyon, kaygı ve çatışmadan koruyor!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Uzman Psikolog Aziz Görkem Çetin, duygusal zekanın mantıksal zeka kadar önemli olduğunu belirterek duygusal zekası yüksek olan çocuk ve ergenlerin gündelik hayatta daha az sorun yaşadıklarını ve başa çıkma stratejileri geliştiklerini söyledi. Çetin, duygusal zeka ile ilgili olarak şöyle konuştu:

 

“Çoğu kişinin aklına zeka deyince direk mantıksal zeka (IQ) gelir. Oysa zeka türleri vardır. Bu zeka türlerinden birisi de duygusal zekadır (EQ). Duygusal zeka, kişinin kendisine veya başkalarına ait duyguları anlaması, sezinlemesi ve bunu yönetme becerisi olarak tanımlanabilir. Duygusal zekanın en basit ve kısa tanımı duyguların akıllıca kullanılmasıdır.

Duygusal zekayı görmezden gelmeyin

Mantıksal zeka (IQ) önemlidir. Ancak duygusal zeka da en az onun kadar önemlidir. Toplumumuzda çocuklarımızın derslerinde aldıkları notlar ve zeka arasında bir ilişki kurulmaktadır. Oysa ki günlük hayattaki sorunlara çözüm bulabilme, kişiler arası ilişkiler kurabilme ve mutlu bir kişi olabilme gibi beceriler görmezden gelinmiştir. Bu düşünce tarzı, çocukların potansiyellerini değerlendirebilme ve kendilerini yetiştirebilmelerine engel olan bir yaklaşımdır.”

Duygusal zekanın beş temel ilkesi

Duygusal zekanın önemini beş temel ilke ile açıklayan Çetin, bunları da şöyle sıraladı:

Özbilinç dediğimiz kişinin kendisini tanıması, duygularını tanımlaması ve duygularının farkında olmasıdır. Kişinin duygularımızı yönetebilme yani o duyguları ile başa çıkabilme yetisidir. Endişe, kaygı ve olumsuz düşünceler ile baş edebilmesidir. Kişisel motivasyon, duyguları hedefe yönlendirme becerisidir. Empati, kişinin kendini başkasının yerine koyabilme becerisi olarak tanımlanmaktadır. Sosyal beceriler, çevrenizdeki kişilerin duygularını yönetebilme becerisidir.

Duygusal zekanın önemini özetlersek; kişinin kendi duygularını tanıması, farkına varması ve bu duygularını yönetebilme becerisini yapabilmesidir.”

Duygusal zeka sorunlarla başa çıkmada etkili oluyor

Duygusal zekanın ruh sağlığı açısından önemine de dikkat çeken Aziz Görkem Çetin, duygusal zekanın hayattaki zorlukları aşmada önemli katkılar sağladığını belirterek “Duygusal zekası yüksek olan çocuk ve ergenler gündelik hayatta daha az sorun yaşamakta, başa çıkma stratejileri gelişmekte, anne-baba ile daha az çatışma yaşamakta ve kendine güvenleri daha yüksek olmaktadır. Duygusal zekası yüksek olan erişkinlerde ise daha az kaygı ve depresyon görüldüğünü söylemek mümkündür. Ayrıca iyi gelişmiş kişiler arası ilişkiler ve evlilikte uyum sağlayabilme özelliklerinin de duygusal zeka ile bağlantılı olduğu söylenebilir” diye konuştu.

Uzman Psikolog Aziz Görkem Çetin, duygusal zekası yüksek olan kişilerin kendi duygularını tanımlama, farkına varma ve bu duyguları yönetebilme becerilerinin daha fazla olması sebebi ile psikoterapiden faydalanma ihtimalinin yükseldiğini söyledi.

📆 14 Nisan 2016 Perşembe 10:58   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR